Hlavní stránka  >  Alobal

Alobal

Alobal či hliníková fólie je hliník upravený do kovových plátků o tloušťce od 6 do 200 mikrometrů. V domácnostech se používá fólie o síle kolem 15 mikronů. České označení vzniklo spojením chemické značky hliníku „Al“ a slova „obal“.

Jedna strana alobalu je lesklá, druhá matná.

Jedna strana alobalu je matná a druhá lesklá. Většina lidí neví, jak balit jídlo

Oblíbenou hliníkovou fólii používáme doma asi všichni, však je také známá již více než 100 let. Ne každý si ale možná všiml, že má každou stranu trochu jinou. Ta na povrchu role je lesklá, opačná strana alobalu je matná. Co je příčinou a má díky tomu každá strana odlišné vlastnosti?

Český výraz alobal ve zkratce vyjadřuje, o co se jedná. Al je chemická značka hliníku, z kterého se tato fólie vyrábí, a obal značí, pro co se především využívá. Alobal je odolný, levný a zabaleným potravinám nedodává žádnou pachuť, což je také důvod, proč již v polovině 20. století nahradil do té doby nejrozšířenější cínovou fólii nazývanou staniol.

Alobal se v domácnosti využívá nejčastěji na zabalení potravin, právě proto, že udrží teplotu, nepropouští tekutiny ani mastnotu. Neměli byste do něj balit pouze potraviny velmi kyselé, nebo naopak zásadité či velmi slané, protože by do nich hliník mohl pronikat. Stejně dobře bude fungovat jako pečicí papír či pomůcka při grilování nebo pečení – potraviny v alobalových balíčcích si zachovají vlhkost, šťavnatost a budou rovnoměrně upečené, při grilování zase vytvořením misek z alobalu zabráníte odkapávání tuku přímo do ohně, a tím vzniku škodlivých, rakovinotvorných látek.

Namačkaný alobal zastoupí kuchyňskou drátěnku a dokáže naostřit i tupé nůžky – naskládejte ho do silnějšího obdélníku a ten nůžkami několikrát prostříhejte, budete překvapení, jak to jejich ostří prospěje.

Samotný alobal vzniká válcováním roztaveného hliníku, přičemž právě válcování způsobuje rozdílnost stran – ta strana, které se válec přímo dotýká, je ve výsledku lesklejší. Ovšem vzhled není jediným rozdílem mezi stranami alobalu – každá strana má i trochu jiné vlastnosti. Lesklá strana teplo odráží, zatímco matná propouští.

To se vyplatí vědět, abyste dokázali vlastnosti alobalu využít co nejlépe. Pokud například chcete zabalit teplý pokrm, tak aby vám vydržel teplý co nejdéle, zabalte ho do alobalu matnou stranou dovnitř, směrem k pokrmu. Pokud byste naopak chtěli co nejrychleji tepelně upravit maso zabalené do alobalu, měla by být matná strana fólie na povrchu.

Jeho izolační schopnosti můžete využít i při zahradničení – proužky alobalu přidané do zeminy dokážou nejen zaplašit nežádoucí hmyz, ale pomohou do ní přinést sluneční světlo a udržují v ní teplo. Tato vlastnost se dá dobře využít i při klíčení semen – stačí vystlat dotyčnou nádobu alobalem lesklou stranou ven. Alobal lehce propíchejte, aby mohla odtékat přebytečná voda, vložte substrát a dál sázejte jako obvykle. Můžete jím dokonce zvýšit hřejivost radiátorů – v takovém případě stačí alobal lesklou stranou ven položit na radiátor, stejně tak ho lze využít na žehlicím prkně, kdy alobal naskládaný pod potahem urychluje žehlení a zlepšuje jeho kvalitu.

Alobal je prostě univerzální pomocník, který se neztratí v žádné domácnosti. A pokud budete znát jeho vlastnosti, bude vám sloužit o to lépe.

Vlastnosti 
Alobal je velmi poddajný a snadno se tvaruje okolo předmětů. Nicméně, zároveň je velmi křehký a náchylný k poškození. Z tohoto důvodu bývá pro většinu použití laminován do jiných materiálů, většinou plastů nebo papíru (např. pro másla a sýry je toto balení typické). V polovině 20. století alobal nahradil dříve používaný staniol. Na rozdíl např. od papíru si alobal zachovává svůj tvar a využít se dá i jeho neprůsvitnost, neprodyšnost, vyšší tepelná vodivost či jeho izolační vlastnosti.

Využití alobalu 
Roční produkce alobalu dosahovala v roce 2003 v Evropě 880 000 tun a ve Spojených státech asi 660 000 tun. Přibližně 75 % produkce je používáno jako obalový materiál pro potraviny, kosmetiku a chemické látky. Zbývající čtvrtina se uplatní v průmyslu (např. tepelná izolace, stínění kabelů, elektronika). Vyrábějí se i alobalové role pro využití v domácnostech – ty pak nacházejí uplatnění při pečení nebo pro zabalení potravin s tendencí propouštět mastnotu. Alobal použitý jako obalový materiál se nejčastěji vyrábí z downcyklovaného hliníku, např. z nápojových kartonů aj. Také se používá pro přípravu vodní dýmky. Hliník je nemagnetická látka.



© 2014 VMD Drogerie, Parfumerie CZ