Hlavní stránka  >  Benzoe (Styrax benzoin, Styrax tonkinensis)

Benzoe (Styrax benzoin, Styrax tonkinensis)

Další názvy: 
Benzoin

Benzoin je oblíbené vykuřovadlo, které se ze získává z pryskyřice keřů a nízkých stromů rodu Styrax. Voní po čokoládě s jemným, teplým dřevitým nádechem. Obsahuje výrazně aromatický styren a vanilin, kterému vděčí za svou až gurmánsky sladkou vůni. Kromě parfémového průmyslu se benzoin používá také ve zdravotnictví, kosmetickém nebo také potravinářském průmyslu například jako aroma do žvýkaček nebo nápojů. Můžete ho najít i pod názvem benzoe nebo sturač (styrax).

Obecná charakteristika:

  • získává se z více druhů stromů Styrax
  • éterický olej se získává pomocí extrakce ethanolem nebo parovodní destilací z pryskyřice pocházející ze stromu starého nejméně 7 let
  • z pryskyřice se následně získává éterický olej zlatavé barvy nebo se suší pro použití jako příměs do kadidel
  • éterický olej benzoe má teplé, silné, balzámové aroma, které lehce připomíná vanilku
  • používá se k navození meditativního rozpoložení a uklidnění
  • ve starých civilizacích měl benzoin roli nejen léčivou ale i kultickou a byl pálen na chodidlech mrtvých, aby pomohl duši odejít do nebe
  • v tradičním léčitelství se používá pro podporu trávicích procesů, vyrovnání ženské hormonální hladiny, podpoře imunity, pro povzbuzení činnosti krevního oběhu nebo trávení a vylučování
  • působí močopudně a potopudně, mírní otoky, čistí dýchací cesty a napomáhá lepšímu vykašlávání
  • pro ošetření pleti nabízí poměrně dobrou protivráskovou aktivitu, napomáhá snížení viditelnosti jizev, strií a celulitidy
  • podporuje pružnost a mladistvý vzhled pokožky
  • je antiseptický a antibakteriální
  • lze jej úspěšně použít při kožních problémech jako je dermatitida, lupénka a ekzémy nebo aknózní pleť
  • je to poměrně hutný a silný éterický olej nebo pryskyřice a neměl by se používat ve velkém množství, protože může vyvolat bolesti hlavy a zvracení
  • není určen pro těhotné a kojící ženy a malé děti do deseti let věku
  • nesmí se používat na pokožku nezředěný

Obsahuje:

  • benzylbenzoát
  • kyselina benzoová
  • benzaldehyd
  • koniferyl benzoát
  • kyselina skořicová
  • fenylethylen
  • vanilin

Použití:

  • parfemařství
  • potravinářský průmysl (ochucuje nápoje, žvýkačky, bonbony nebo pudinky)
  • aromaterapie
  • aromapsychologie
  • anti-aging krémy a séra
  • přípravky zubní hygieny


© 2014 VMD Drogerie, Parfumerie CZ