Hlavní stránka  >  Galgán lékařský

Galgán lékařský

Galgán lékařský (Alpinia officinarum) je rostlina z čeledi zázvorníkovitých (Zingiberaceae). Oddenek se používá v indonéské a thajské kuchyni pod názvem galangal.

Galanga s velmi výraznou citrusovou, pikantní chutí a narůžovělou barvou. Galanga vypadá podobně jako zázvor, jeho chuť je však ostřejší a vůně pronikavější

Před použitím kořen oškrábejte a odřežte případné zdřevnatělé části. Dužinu poté můžete krájet na drobnější kousky.

Galanga se používá do polévek, na dušené a mleté maso, ryby, zvěřinu nebo do zeleninových jídel. Kořen Galanga je známý svými léčivými účinky, proto se také používá v sypaných čajích. 

Tip: Vyzkoušejte s námi tuto výbornou kuřecí polévku s galangem.

Kuřecí maso nakrájejte na tenčí nudličky a galangal cca na deset plátků. Chilli papričku podélně rozřízněte a zbavte semínek. Koriandr a citronovou kůru nasekejte nahrubo. Vývar přiveďte k varu, přidejte galangal, citronovou trávu, kafrové listy, chilli papričku a na závěr maso. Vařte zhruba 45 minut a vmíchejte kokosové mléko, cukr, rybí omáčku a ještě pět minut povařte. Dochuťte limetovou šťávou a koriandrem.

Přejeme dobrou chuť!

Skladování 
Skladuje v mikrotenovém sáčku v chladničce, kde vydrží 2–3 týdny.



© 2014 VMD Drogerie, Parfumerie CZ