Hlavní stránka  >  Lotos ořechonosný (Nelumbo nucifera)

Lotos ořechonosný (Nelumbo nucifera)

Další názvy: Lotos indický, Nelumbium speciosum

lotosový květ
Je neobvyklé aby byl nějaký květ posvátný v tolika kulturách. Podle buddhistických mýtů byl lotos prvním květem, který se objevil na světě. Své jméno (angl. Nymphea) prý získal od bohyně Nymfy, která umřela z lásky k Herkulovi a proměnila se ve věčnou květinu. V každém případě je lotosový květ v západní i východní kultuře symbolem vzniku života, znovuzrození, krásy a čistoty.

Lotos ořechonosný, botanicky Nelumbo nucifera, je vodní vytrvalá rostlina. Pochází z Indie, kde je brána jako posvátná. Patří do čeledi lotosovitých. Kvete nejčastěji bílými nebo růžovými květy, které mohou dorůstat do průměru až 30 cm. Celá rostlina je jedlá, semena se kandují. Oddenky jsou škrobovité. Hlízy lotosu jsou používané v tradičním léčitelství, ájurvédě a tradiční čínské medicíně. Lotos je výborný pro odhleňování organismu, má silný antioxidační charakter. Disponuje výbornými výživovými hodnotami. Neobsahuje cholesterol, ale naopak v něm najdeme vlákninu, železo, měď, komplex vitaminů B, minerály a bílkoviny. Lotos ořechonosný je používaný při léčbě žloutenky, při zvracení či průjmech, choleře, úplavici, při hemoptýze, jako srdeční tonikum i při kožních problémech. Dále léčí poruchy krvetvorby, vykazuje protiplísňovou aktivitu a působí proti houbám. Zastavuje krvácení z nosu. Zlepšuje plodnost a má celkově pozitivní účinek na endokrinní systém. Snižuje hladinu cholesterolu a riziko vzniku anémie. Napomáhá udržovat správné trávicí funkce a zabraňuje vzniku hemeroidů. Lotos ořechonosný je velmi prospěšný pro vývoj mozku a podporu kognitivních funkcí. Je přínosný při snaze o ztrátu hmotnosti.

V přírodní kosmetice se používá hlavně extrakt z lotosu nucifera. Funguje jako kožní kondicionér, udržuje správnou hydrataci pleti, zvlhčuje a napomáhá udržovat pleť hladkou a pružnou. Má antioxidační charakter, zlepšuje vylučování toxinů z těla a kůže. Napomáhá obnovovat kožní buňky a zabraňuje předčasnému stárnutí pleti. Činí pokožku hladkou a jemnou. Používá se proto v anti-agingových přípravcích a v péči o suchou, ale také problematickou pleť. Sjednocuje nerovnosti pleti, vyrovnává pleťový tón, snižuje viditelnost pigmentových skvrn, působí jako kondicionér a zlepšuje pružnost a pevnost pleti. Urychluje hojení poškození kůže. Extrakt z lotosu nucifera se přidává také do vlasové péče, působí příznivě na vlasovou pokožku, dodává vlasům přirozený lesk a pevnost a zabraňuje jejich třepení či předčasnému šedivění.



© 2014 VMD Drogerie, Parfumerie CZ