Agáve
Další názvy:
americká aloe
Agave Americana
Chupalla
Maguey
Pita
Co je Agáve?
- pochází z divokých pouštních oblastí střední Ameriky
- většina druhů agáve, zejména těch, které se používají k jídlu a výrobě nápojům, jsou odolné rostliny s hustými kořeny a masitými, ostrými, na konci zubatými listy
- květy, stonky a kořen Agave Americany jsou jedlé-byly ceněným zdrojem potravy v době neúrody
- v současné době je agáve základním zdrojem pro výrobu tequily a agávového nektaru
- agáve velmi dobře snáší sucho a vysoké teploty, může přežít poměrně dlouho bez vody
- v minulosti sloužila agáve jako místní alternativa k pro výrobu papíru
- v mexické lidové medicíně se agáve používá zvenčí pro léčbu ran, na hadí uštknutí, při bolesti zubů, zmírnění projevů pohlavních chorob nebo zánětech tkání
Obsahuje:
- saponiny
- steroidní saponiny
- velké množství cukru
- vitamín C
Použití:
- agávový sirup
- v kosmetice jako tonikum
- krémy
- pleťové vody
- tonery
- čistící produkty
- kosmetika po opalování
- surovina do tetovacích barev