Hlavní stránka  >  Akrylamid

Akrylamid

Další názvy: 
Polyquaternium-7
Acrylamide monomer
2Propenamide
Propenamide
Polyakrylamid
Polyacrylamide

Obecná charakteristika:

  • je to bílá krystalická látka bez zápachu
  • má chemický původ
  • přirozeně se vytváří v potravinách, které jsou upravované pečením nebo smažením při teplotě 120 °C
  • je součástí hranolků, kávy, bramborových lupínků, chleba, sušenek aj.
  • najdeme jej také v tabákovém kouři
  • akrylamid, potažmo polyakrylamid, je toxický a vyvolává alergické reakce-může způsobit otravu, je dráždivý pro kůži, sliznice a oči, poškozuje centrální nervový systém, způsobuje zmatenost a halucinace, ospalost, závratě, nadměrné pocení končetin
  • v potravinách potenciálně zvyšuje riziko vzniku rakoviny, poškozuje buňky DNA, je stále testován
  • je toxický pro vnitřní orgány
  • celoživotní používání kosmetických prostředků obsahujících polyakrylamid může představovat nepřijatelně vysoké riziko výskytu rakoviny

Použití:

  • lakýrnictví
  • obalová technika
  • příměs do lepidel a průmyslových barev
  • hraje roli při výrobě papíru, plastů a úpravě vody
  • vlasová kosmetika
  • barvy na vlasy


© 2014 VMD Drogerie, Parfumerie CZ