Doprava PPL - výdejní místa 39 Kč
Hlavní stránka  >  Alkohol absolutní

Alkohol absolutní

Abychom obdrželi absolutní alkohol, žíháme zprvu modrou skalici v kelímku tak dlouho až se promění v bílý prášek. Po vychladnutí nasypeme tento prášek do velké skleněné láhve a polejeme 95 až 96 % lihem, prostým přiboudliny, pak láhev neprodyšně uzavřeme a častěji protřepáváme. Skalice která žíháním pozbyla své krystalové vody, odnímá tuto lihu, čímž opět zmodrá a krystaluje.
Na 10 litrů lihu vezmeme obyčejně 2 kg modré skalice a seznáváme, že líh je vody zcela prostý teprve tehdy, když do běla vyžíhaná skalice ve styku s lihem zůstává bílou.

Větší množství bezvodého lihu získáme překapáváním 94 až 96 % lihu s chloridem vápenatým.
Ježto bezvodý líh silně pohlcuje vodu je třeba jej vždy uchovávati v neprodyšně uzavřených nádobách a přidat trochu modré skalice.

Do obchodu přichází tzv. vysokostupňový líh, alcohol rectificatus, jenž obsahuje 4 až 20 % vody. Jeho stupňovitost měříme lihoměrem (alkoholometrem). Čím hlouběji tento v alkoholu klesá, tím jest líh silnější.
Alkoholometr či lihoměr podle Trallesa (° Tralles) udává na stupnici bezprostředně, kolik litrů bezvodého lihu jest ve 100 litrech kapaliny obsaženo.

Do obchodu přicházející alkohol obsahuje též vždy látky z části vonné, z části odporně páchnoucí přiboudliny, různé podle toho z jaké suroviny byl alkohol vyroben.

Tak rozeznáváme přiboudlinu bramborovou (amylalkohol), žitnou, řepnou, vinnou (oenanthaether) atd.
Ježto přiboudliny různě páchnou a na vůni parfémů rozhodně účinkují, jest nutno používat ve voňavkářství vždy alkohol prostý přiboudliny tj. takový jenž je zbaven přiboudliny působením aktivního uhlí, tj. čištěný či rektifikovaný alkohol.

Některé éterické oleje mají tu zvláštnost, že vyvinují nejjemnější vůni tehdy, když při výrobě parfémů použijeme alkohol různého původu.
Například všechny druhy citronových voňavek vyvinují nejjemnější vůni tehdy, jestliže byly rozpuštěny v čistém lihu nebo předestilovány. Světoznámá voňavka kolínská voda se připravuje právě tímto způsobem.
Jiné voňavky naproti tomu vyžadují jiný alkohol, tak například jasmín, tuberosy, pomerančové květy, fialky, jakož i ambra, pižmo a cibet vyžadují čistý žitný nebo řepný líh.

Alkohol se tedy všeobecně užívá při výrobě voňavek z rostlinných součástí, avšak musí být zcela čistý, zbaven jakékoli přiboudliny a opětně předestilován.

Úplná čistota lihu je základní podmínkou každého jemného parfému a proslulé anglické a francouzské parfémy se vyrábějí vesměs pomocí nejjemnějšího alkoholu.



© 2014 VMD Drogerie, Parfumerie CZ