Aminokyseliny
Aminokyseliny jsou doplňkem stravy, oblíbeným především u sportovců, ale také u žen i mužů, kteří chtějí shodit pár kil. Tyto základní stavební prvky bílkovin jsou velmi dobře stravitelné a patří k nejvhodnějším zdrojům energie pro pracující sval. U nás si můžete vybrat ze širokého sortimentu produktů od tablet, přes nápoje až po sypké směsi.
Aminokyseliny jsou bílkoviny (proteiny) obsažené v potravě i lidském organismu. Potravinové doplňky pomáhají organismu ke zlepšení fyzické výkonnosti a snadnějšímu zvládnutí nemocí. Každá buňka v těle potřebuje ke svému využití aminokyseliny. V zažívacím systému se bílkoviny z potravy dělí na jednotlivé aminokyseliny, které se pak znovu slučují na takové typy bílkovin, které lidský organismus potřebuje. Základních aminokyselin je 23 a z toho 8 (9) je esenciálních aminokyselin.
- Aminokyseliny se v organismu neskladují, ty aminokyseliny, které nejsou hned zabudovány do vytvářených proteinů, jsou deaminovány a dusík v nich obsažený je vyloučen jako močovina.
- Aminokyseliny, které vaše střevo metabolizuje, ovlivňují také váš mozek, například naše tělo přeměňuje tryptofan na váš pocitový neurotransmiter serotonin a na váš spánkový neurotransmiter melatonin
Jaké máme aminokyseliny?
- esenciální (nezbytné)
- neesenciální (alanin, arginin, asparagin, kyselina aspartová, cystein - zdroj síry, kyselina glutamová, glutamin, glycin, prolin, serin, taurin, tarosin)
Pestrý příjem bílkovin představuje: fermentované mléčné výrobky, různé druhy masa, ryby, mořské plody, vejce, luštěniny, semena, obilné klíčky, ořechy
Česnekovité rostliny (cibule, pažitka, pórek a samozřejmě česnek) v sobě ukrývají čtyři větší skupiny látek s rozdílným efektem: třeba mikro minerály (germanium, tellur), aminokyseliny (arginin), enzymy (allináza) a spoustu sloučenin síry (alliin, allicin, ajoen, allylpropyl disulfid, diallyl trisulfid, allylcystein). Některé jsou přítomny přímo v rostlině, jiné vzniknou v důsledku enzymatické reakce například v lidském žaludku.
Seznam esenciálních aminokyselin:
- Tryptofan
- Histidin
- Isoleucin
- Leucin
- Lysin (např. luštěniny, fermentovaná sója, quinoa a pohanka
- Methionin (obsahuje síru), může být syntetizován z homocysteinu
- Fenylalanin a Threonin - zdrojem je maso, vejce, některé luštěniny a ořechy
- Valin
Pro novorozence jsou vhodné kombinovat tryptofan a izoleucin, pro těhotné je vhodný tryptofan a lysin.
Neesenciální aminokyseliny:
- Allin (česnek, cibule) - enzym aliináza, který je odpovědný za přeměnu aminokyseliny aliinu na zdraví prospěšný alicin, který je obsažen česneku a cibuli
- Homocystein (Hcy) - pro správnou reakci homocysteinu jsou důležité vitamíny B6, B9 (kyselina listová), B12, pokud těchto vitamínů není dostatek, tak se tato aminokyselina dostává do krve - stává se toxickou látkou
- L-Arginin (červené maso, ryby drůbež a mléčné výrobky)
- Karnitin
- L-Glutamin (resp. kyselina glutamová)
- Taurin
- Asparagin (resp. kyselina asparagová)
- Glycin
- Prolin (resp. hydroxyprolin)
- Serin
- Tyrosin
- Alanin
- Theanin - odbourává stres a pocity úzkosti a stísněnosti, pozitivně ovlivňuje schopnost koncentrace a učení
Aminokyseliny mimo jiné zajišťují:
- ochranu svalové hmoty
- urychlují proces regenerace
- zvyšují výkonnost a napomáhají růstu svalové hmoty
- doplněk při redukčních dietách
Přírodní rostlinné zdroje (kompletní proteiny) obsahující všech 9 esenciálních aminokyselin:
- sojové boby
- teffová semínka
- quinoa
- chia semínka