Bazalka pravá (Ocimum basilicum)
Další názvy:
Bazalka vonná
Bazalka pravá (Ocimum basilicum) je vznešená královna mezi léčivými bylinami, má pronikavou vůni i chuť a lze ji snadno vypěstovat i v domácích podmínkách. Bazalka je posvátnou rostlinou, či symbolem ochrany a lásky.
Bazalka se pěstuje přo čestvé lísty, které se používají jako koření v kuchyni ale také pro semínka, kterou jsou u nás téměř neznámá (pro konzumaci). Bazalka je zdrojem vitamínů A, C, B9 a K, omega 3 kyselin, silic, tříslovin, flavonoidů, glykosidů, elektrolytů, minerálů (vápník, železo, draslík, hořčík) a fytoživin. Jak můžete jednoduše konzumovat a využívat tak účinky bazalky je např. pít čaj z listů nebo žvýkat čerstvé listy. Bazalku je možné sklízet i třikrát do roka, sbírá se nať a listy. Nať by se měla sbírat v červnu, kdy je nejkvalitnější. Sušením mizí aroma, ale chuť zůstává.
- čerstvé a sušené listy
- bazalková semínka
- pesto z čerstvých bazalkových listů
- bazalkový olej
- TULSI - bazalka posvátná
Bazalka a její účinky na zdraví:
Upozornění: níže uvedení uvedené informace (připisované vlastnosti bylinek ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky, jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože byly převzaty z "odborné literatury" (např. Janča, Zentrich, Váňa, E. Havelka, W.D. Storch, Alena Hamplová atd.) či informačního a vyhledávacího portálu seznam.cz.
- zde uvedené informace s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
- podporuje imunitní systém (antimikrobiálním účinky)
- protizánětlivé a mírné antibiotické účinky (bazalka v kombinaci s meduňkou)
- na špatně hojící se rány a hnisavá zranění (antiseptické a antimikrobiální účinky) - odvar
- zdroj elektrolytů
- zdroj betakarotenu (provitaminu A), vitamínu C a chlorofylu
- prospívá zdraví mozku a nerového systému
- vhodná i při bolestech hlavy, vyčerpanosti či některých formách depresí a stresu (lze kombinovat s kozlíkem lékařským)
- zlepšuje chuť k jídlu
- zlepšuje trávení, působí proti nadýmání a plynatosti (zklidňuje žaludek a působí mírně dezinfekčně)
- přírodní antidepresivum, působí blahodárně na nervy (obsažené silice)
- močopudné účinky
- používá při zánětech močových cest a močového měchýře
- podporuje tvorbu mateřského mléka (čerstvé listy s obsahem kyseliny lisdtové)
- vhodná pro vegany, vegetariány a sportovce - zdroj proteinů (semínka)
- působí rovněž proti křečím při průduškových a trávících problémech
- při zánětech dásní a mandlí (kloktadlo)
- při rýmě, chřipce, nachlazení a virózách, (můžeme dát do nosní dírky rozmělněný list bazalky nebo rýmovníku)
- při příznacích kocoviny (nápoj z čerstvých listů bazalky nebo čaj)
Bazalka pravá, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:
- Zklidnění - relaxace - spánek
- Normální trávení
- Vylučování vody z organizmu
Upozornění: čerstvá bazalka není vhodná pro tepelné zpracování, přidává se až k hotovým jídlům.
Použití: čerstvá bazalka se přidává do omáček, do polévek, do bylinkového másla a hlavně do zeleninových salátů, sušená na přípravu čaje
Kontraindikace: použití konzultujte s lékařem
Vůně: specificky aromatická
Stanoviště: na slunných zahrádkách, nemá ráda stím - chřadne
Barva květů: bílá
Sběr: nať, červen, jakmile bude mít rostlinka alespoň 3-4 patra, můžete začít sklízet. A právě v místech jednotlivých pater jsou k nalezení úžlabí, v nichž už raší malé lístečky. Najděte ty nejvyvinutější a právě tady patro odstřihněte, v úžlabí se koncentruje růstový hormon a jakmile dostane prostor, rychle vytvoří hned další dva nové hlavní stonky. Tímto způsobem se bazalka rychle rozkošatí.
- mezi jednotlivým stříháním téže větvičky musí uplynout alespoň týden – nebo ještě lépe dva, stonky tak dostatečně zesílí a stihne se v nich zkoncentrovat další růstový hormon, nutný pro další rozkošatění
- květy odlomte v okamžiku, kdy je objevíte, rostlina by se zbytečně vysilovala a přicházela o cenné vonné silice
Lodyha: větvená
Plod: červeno - hnědá tvrdka
Čeleď: hluchavkovité (Lamiaceae)
Množení: semeny, řízkováním, postrannými výhonky
Lidové názvy: bazalika, bazilika, bazalička, bazilikum, indická bazalka
Magie bylinky: věřilo se, že pokud kdokoliv rozetře bazalku mezi dvěma kameny a přiklopí na ně nádobu, tostou v ní potom štíři
Historie: již ve starých egyptských pyramidách byly nalezeny věnce z bazalky
- dodnes je bazalka oblíbená u jižních a východních Slovanů
Signatura:
Permakultura: bazalka má ráda stejné podmínky jako rajčata, proto se dají pěstovat společně
Jak připravit odvar ze semen bazalky?
2-3 lžičky semen bazalky rozdrtíme a zalijeme 500 ml vařící vody a vaříme cca 10 min, po té necháme cca 15 min. louhovat a scedíme. Vhodný při horečce, při potížích s močeníma problémech s ledvinami.
Jak připravit odvar ze sušené bazalky?
polévkovou lžíci bazalky zalijeme 250ml vřelé vody a vaříme 10 min, necháme louhovat 15 min., pijeme 2-3x denně
Pesto nejenom s bazalkou
Tento recept je přímo na bazalkové pesto, ale bazalku můžete nahradit petrželkou, medvědím česnekem nebo jinými bylinkami.Někdy můžete zkusit jiné ořechy, například vlašské ořechy, ty se hodí právě k petrželce. S bazalkou mám nejraději kešu nebo piniové semínka. S ingrediencemi si vždy trochu pohrajte. Pokud chcete ostřejší pesto přidejte trochu chilli nebo zázvoru.
Pokud nemáte lahůdkové droždí nic se neděje, ale přeci jen chuť s ním je o trochu lahodnější. Kdo jí sýry, může dát místo droždí parmezán. Samozřejmě i panenské oleje můžete střídat, ale pesto si většinou dělám klasicky s kvalitním olivovým olejem.
Pesto se hodí k těstovinám, do salátů, na gnocch.
Potřebné ingredience:
- 30g čerstvých listů bazalky
- 30g piniových semínek (kešu ořechů, mandlových plátků)
- 1 stroužek česneku
- pár kapek citronové šťávy
- 50ml panenského olivového oleje
- 30-50g lahůdkového droždí (kdo jí mléčné výrobky, může dát parmezán, nebo tuto ingredience lze úplně vynechat)
- himalájská sůl a trochu pepře
Postup: Listy bazalky či jiné bylinky omyjte a řádně osušte. Pokud chcete, aby mělo pesto dlouhou trvanlivost, neměla by se vám při mixování do směsi dostat voda.
Všechny ingredience kromě lahůdkového droždí spolu pomixuji. Droždí přidám na konci a do směsi pouze zamíchám, ale je to vcelku jedno, můžete ho tam dát i ke zbytku ingrediencím Dochutit solí a pepřem je lepší až na závěr.
Jak připravit bazalkové máslo:
třeme čerstvé listy bazalky se solí a pepřem a poté necháme změknout máslo a přidáme bazalku a smícháme např. v mixeru
Bazalka a její pěstování:
semena potřebují teplo, vodu, světlo, snadno, klíčí a rostou poměrně rychle ve vyzrálém kompostu a písku nebo perlitu Za příznivého počasí můžete bazalku vysévat rovnou do venku umístěných nádob. Není nutné ji předpěstovávat a poté přesazovat – jednodušší výsev přímo do truhlíků a květináčů, ve kterých ji budete pěstovat po celé léto. Pokud však hrozí mrazíky, schovejte nádoby domů – bazalka nesmí zmrznout. V průběhu léta vyžaduje i přihnojování (zákvasy, výluhy). Bazalkám pěstovaným pro listy je výhodné kvetení nedovolit a výhony včas zaštipovat.
- skořicová bazalka
- citrónová bazalka
- anýzová bazalka
- vínová bazalka
Použití:
- doplňky stravy
- mýdla
- čaje