Nejlevnější doprava od 69 Kč!
Hlavní stránka  >  BBQ

BBQ

Barbecue (anglicky také zkráceně BBQ) je způsob venkovního grilování masa původně v kouři ze dřeva. Barbecue pochází z indiánské tradiční kuchyně a je oblíbené především v USA a v Austrálii.

Slyšeli jste někdy o BBQ neboli barbecue a nejste si jisti, co přesně to znamená? Rádi vás s významem této kulinářské techniky seznámíme, a navíc přidáme vynikající recept na domácí barbecue omáčku, po které se při grilování jen zapráší.

Co je to barbecue? 
Barbecue, zkratkou BBQ, je druh grilování, který pochází z tradiční indiánské kuchyně a svou oblibu si získalo hlavně na jihu USA (Texas, Kansas atd.) a v Austrálii. Opravdové barbecue spočívá v dlouhé tepelné úpravě masa při nízké teplotě za přítomnosti kouře. Při jeho přípravě se nejčastěji využívají brikety, dřevěné uhlí, nebo speciální dřevo na uzení.

Při BBQ se často využívají různé omáčky a marinády, které v historii sloužily především k tomu, aby se čerstvé maso v horku nezkazilo. Nyní jsou s barbecue grilováním neodmyslitelně spjaty, protože pokrmům dodají vynikající chuť a vůni.

griovane-jehneci

Barbecue je zpravidla velkou venkovní společenskou a rodinnou událostí plnou hudby a veselí. Hostitelská rodina se stará o přípravu jídla a o chod barbecue party, hosté přinesou pití, přílohy, či malé dárky, ale nikdy ne vlastní naložené maso, protože podle zvyklostí by tím dali najevo, že nemají o hostitelovy pokrmy zájem.

Rozdíl mezi grilování a barbecue 
Možná si říkáte, jaký je vlastně rozdíl mezi barbecue a naším klasickým grilováním. Při grilování se maso, či zelenina opékají při vyšší teplotě a velmi rychle, zpravidla na přímém ohni, zatímco při barbecue příprava trvá o poznání déle a suroviny se opékají v kouři na nepřímém ohni. Při grilování volíme menší kusy – steaky, ryby, nakrájenou zeleninu, a pro barbecue jsou ideální velké kusy – kuře vcelku, žebírka, plec s kostí vcelku, sele atd.

BBQ omáčka, kterou si zamilujete 
Přípravu lahodné BBQ omáčky zvládnete v pohodlí domova bez nákupu zbytečně předražených a ne tak dobrých omáček ze supermarketu. Receptů najdete nespočet, my jsme si vybrali ten podle Menu domů, ke kterému na jejím blogu najdete i instruktážní video.

Potřebovat budete 2 lžíce olivového oleje, 6 stroužků česneku, 500 g pasírovaných rajčat, 1 lžíci hrubozrnné hořčice, 3 lžíce uzené papriky, 1 dl výpeku z vařených žeber, 2 kostičky 85 % čokolády, 200 ml suchého cideru, 2 lžíce vinného octa, 2 lžíce worcesteru a pepř, sůl a případně cukr. Vše smíchejte ve vyhřátém hrnci. Omáčku můžete skladovat v lednici.



© 2014 VMD Drogerie, Parfumerie CZ