NEJLEVNĚJŠÍ DOPRAVA - již od 49 Kč!!
Hlavní stránka  >  Butylhydroxytoluen (BHT)

Butylhydroxytoluen (BHT)

Další názvy: Butylated Hydroxytoluen; BHT; 2,6-di-tert-butyl-4-methylphenol; 2,6-di-tert-butyl-p-cresol (DBPC); 3,5-di-tert-butyl-4-hydroxytoluene, E321

Butylhydroxytoluen, pro který se všeobecně velmi často používá zkratka BHT, je bílá až nažloutlá, lipofilní krystalická látka syntetického původu. Používá se v kosmetice, potravinářském či farmaceutickém průmyslu jako antioxidant - chrání tukovou složku před oxidačním žluknutím. BHT se využívá v produktech dekorativní kosmetiky, krémech, lotionech, odličovacích přípravcích.

BHT je dle CIR Expert Panel bezpečný pro použití v přípravcích kosmetické péče. I přes to je považován za kontroverzní látku - podle některých studií může být karcinogenní a cytotoxický. Vždy je lepší se takovým látkám vyhnout a najít alternativu. Tu představuje v přírodní péči tokoferol - vitamin E. V kosmetice se BHT používá v malých množstvích, pohybujících se v rozmezí od 0,01 % do 0,1 % v konečném obsahu výrobku .



© 2014 VMD Drogerie, Parfumerie CZ