Čekanka obecná (Cichorium intybus)
Další názvy: cikorka, cikorie, čaganka, čekanec, koření sv. Petra, koření kozího cecku, německá káva, pocestník, podražník, čakanka obyčajná, chicory
Čekanka obecná (Cichorium intybus, cikorka) je vytrvalá léčivá bylina, dorůstá výšky 100cm s typickými blankytně modrými květy (kvete od května do podzimu), kterou najdeme u cest, na loukách, okrajích silnic v České a Slovenské republice, ale i v evropské části Ruska, na Kavkazu, Altaji a západní Sibiři. Pro léčebné účely se používá kořen, nať a květ. Již ve starověku v Egyptě byla čekanka pokládána za magickou bylinu. Čekanka obecná je zdrojem hořčíku, vlákniny (inulin, pektin), cholin, minerálních látek. Čekanka se používala po dobu 2. světové války jako náhražka skutečné kávy (cikorka).
- čekankový sirup
- čekanka má vysoký obsah organické vody, kterou buňky v těle lépe vstřebávají
- zde uvedené informace s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
- podporuje zdraví střev, trávení a tvorbu střevní flóry (přírodní probiotikum)
- močopudné účinky
- anestetický a protizánětlivý účinek na tkáně svalů a kloubů
- podporuje kardivaskulární systém (podporuje výživu srdce - draslík, hořčík), rozšiřuje cévy
- zdroj přírodních antioxidantů, působí proti stárnutí buněk, podporuje obranyschopnost organismu
- pozitivně ovlivňují nervovou aktivitu, zvyšuje náladu (vitamíny skupiny B)
- příznivý vliv na stav a výkon nervového systému, zdroj vitality a energie
- stimuluje chuť k jídlu, eliminuje pálení žáhy, normalizuje činnost gastrointestinálního traktu
- působí jako protizánětlivé antimikrobiální činidlo
- používá se při prevenci a léčbě žaludečních vředů
- zlepšuje metabolismus, obnovuje jaterní buňky, stimuluje sekreci žluče, urychluje rozpuštění žlučových kamenů
- pomáhá zhubnout, zabraňuje vzniku diabetu (inulin), snižuje hladinu cukru v krvi
- nahrazuje cukr i škrob, posiluje imunitu, zlepšuje metabolismus (vhodná pro diabetiky)
- přirozené antibiotikum, které působí protizánětlivě
- vhodná při redukčních dietách (podporuje metabolismus lipidů), zvyšuje pocit nasycení
- podporuje zdraví vlasů, nehtů a pokožky
- zlepšuje průtok krve a metabolické procesy v játrech
- čistí krev
- ve starověkém Egyptě byl kořen používám jako protilátka při kousnutí smrtícího hmyzu, hadů a škorpiónů
- pomáhá při posilování imunitního systému a při opravě nervových buněk (karoten a kyselina askorbová, thiamin, riboflavin, kyselina nikotinová, kyselina listová)
- podporuje detoxikaci (vláknina), snižuje hladinu škodlivého LDL cholesterolu, zlepšuje vstřebávání vitamínů a minerálů
- pomáhá vyčistit tělo od toxinů, radioaktivních látek a těžkých kovů
- zdroj elektrolytů
- prospívá při chudokrevnosti (železo)
- podporuje očistu těla od parazitů a bakterií (třísloviny)
- urychluje regeneraci kolagenových vláken a tónují pokožku (kožní minerály, jako je vápník , draslík a hořčík , a vitaminy A, E, B1, B2, B3, C, PP)
- používaná se jako kondicionér po umytí vlasů, zlepšuje strukturu a podporuje růst vlasů (odvar z kořene čekanky)
- pomáhá předcházet dysbakterióze a jejím vedlejším problémům, jako je například zácpa
- dobře čistí ledviny a játra, stimuluje vylučování žluči
- odporuje zdraví střev (mikroflóru, mikrobiom), podporuje trávení, čistí střeva, zlepšuje chuť k jídlu
- prospívá při problémech s obezitou (odbourává nebezpečné tukové látky přírodní cestou tím, že tuky naváže již ve střevech) a poruchami metabolismu
- zamezuje ukládání těžkých kovů v těle -v tenkém střevě, čekanka na sebe váže těžké kovy (např. olovo, rtuť, kadmium apod.)
- při ledvinových kamenech, má močopudné účinky, normalizuje hladinu cukru v krvi
- podporuje zdraví srdce a cév
- příznivý vliv na zdraví kostí a kloubů
- detoxikuje játra, ledviny, slezinu, krev (inulin)
- podporuje mikrobiotu (inulin)
- podporuje funkce jater, vylučuje z nich škodlivé látky
- při otravách jater působí jako protijed
- mírné močopudné účinky
- protizánětlivé účinky
- podporuje činnost srdce
- působí jako prevence proti rakovině střeva (čistí a ozdravuje střevní sliznice a mikroflóru)
- má příznivý účinek na žlučník, vyplavuje přebytečnou žluč, vhodná při žlučových kamenech
- stimulují činnost žlučníku, jater a slinivky břišní
- zklidňuje nervovou soustavu
- snižuje hladinu cholesterolu v krvi (cholin)
- je prevencí arteriosklerózy (kornatění cév), vysokého krevního tlaku, infarktu, mrtvice
- kořen se používal jako náhrada kávy (cikorka)
- zdroj hořčíny Intybinu, která reguluje činnost jater, žlučníku, slinivky břišní a žaludku
- působí i proti rozvoji aterosklerózy (ucpávání cév krevními tuky) a s tím souvisejících srdečně-cévních onemocnění (srdečního infarktu, mozkové mrtvice, atd.)
- podporuje tvorbu mléka při kojení
- výborná nektarodárná a pylodárná bylina
- čajové kůry z kořene podporují odvod kovů z těla (rtuť a olovo)
- využívá k výplachům oči při zánětech spojivek a víček (zevně)- vitamin A a betakaroten
- více
Čekanka obecná, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:
- Normální funkce střevního traktu
- Normální činnost jater
- Normální činnost srdce a cév
- Normální stav kostí a kloubů
- Normální hladina glukózy v krvi
Použití: na přípravu odvaru, nálevu i pro vnější použití na obklady (při bolestech kloubů)
- mladé listy a pupeny se používaly již ve starověku (Řekové a Římané) do salátů, nebo vařené jako mangold nebo špenát
- upražené čekankové kořeny jsou hledanou náhražkou bezkofeinové kávy (cikorka se vyrábí již od 18. století)
Skladování: suché, temné místo, do teploty 25°C
Kontraindikace: nesnášenlivost na čekanku, křečové žíly, použití antibiotik, nevhodné pro těhotné a kojící ženy, použití konzultujte s lékařem
Čeleď: hvězdnicovité (Asteraceae)
Lidové názvy: bylina sv. Petra, čekanec, čagánek, německá káva, pocestník, cikorka, cichorie, cigorka, čaganka, čakanka, čekánek, hanička, koření sv. Petra, podražník, koření kozího cechu, kořen sv. Petra, koření podražníkové, kozí cecek menší, podražník, strážce, cikórie, štěrbák, snoubenka slunce
Sběr: kořen (na jarě nebo na podzim), květ před rozkvětem nebo těsně po rozkvětu (sbírá se v prosluněném pozdním odpoledni), nať nejlépe před rozkvětem, kvetoucí nať (červenec až září)
Sušení: nařezané kousky kořene se suší ve stínu
Barva květů: jasně modrá, kvete od července do října
Výskyt, stanoviště: v okolí cest, polí, luk, lesů a strání
Plod: obvejčité nažky bez chmíru
Pověry a pověsti: v dávných dobách věřilo se, že zakletí lidé se proměňují v čekanky: dobří lidé v bílé a zlí v modré.
- čekanka byla považována za mocný prostředek, chránící před každou chorobou a přinášející štěstí v lásce, tu mohl získat člověk v kořenu bíle kvetoucí čekanky, pokud jej vyryl o svátku sv. Jakuba ze země jelením parohem
- čekanka utržená v den svátku sv. Petra, zjednávala lásku té osoby, které se kdo čekankou dotkl
- podle jiné pověry jest čekanka dívka, proměněná v kvítek, která dlouho marně očekávala návratu svého milého z vojny
Signatura: z kořene po naříznutí vytéká mléčná šťáva (mléčící bylinka podobně jako pampeliška)
- květy se zavírají pokud zajde slunce za mraky
- vyskytuje se hodně kolem cest a slunných místech
- čekanka má vysoký obsah organické vody, kterou buňky v těle lépe vstřebávají (94g vody ve 100g nati)
Jak připravit odvar z kořenu čekanky?
5g kořene čekanky vaříme cca 10 min v 1000 ml, potom louhujeme cca 20 min, scedíme, užíváme 1 x denně
Upozornění: odvar z čekanky nekombinujte s kravským mlékem, vhodná je např. smetana ke šlehání
Jak vypěstovat čekankové puky?
před pěstované kořeny čekanky zakrýjeme vrstvou lehké půdy a necháme je bez přístupu světla po 5-8 týdnů, během té doby se vytvoří čekankový puk (soustava nezelených, křehkých a křupavých listů)
Jak připravit tinkturu z kořene čekanky?
nakrájíme směs kořene listů a květů (cca 10g) a zalijeme 40ml alkoholu a necháme macerovat cca 7 dni
Příprava kořenů čekanky na kávu:
Kořeny čekanky se vysušují do 8% vlhkosti, kdy jsou vhodné pro skladování. Na kostičky nařezané sušené kořeny čekanky se praží při teplotě do 180°C. , kdy dojde k hydrolýze inulinu a jiných cukrů, obsah fruktózy se zvýší 10 x na 20 %, dochází také k rozrušení glykosidu intibin, a díky tomu čekanka ztrácí nadměrnou hořkost a také se tvoří hydroxymethylfurfural (HMF) dáva tickou chuť cikorkové kávy. Při záhřívání fruktóza karamelizuje – tím čekanka získá hnědou barvu.
- nápoje z čekanky se používají pro povzbuzení trávení jednotvárné stravy (brambor, chleba) - zdroj: Naše rostliny v lékařství
Upozornění: níže uvedení uvedené informace (připisované vlastnosti bylinek ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky, jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože byly převzaty z "odborné literatury" (např. Janča, Zentrich, Váňa, E. Havelka, W.D. Storch, Alena Hamplová atd.) či informačního a vyhledávacího portálu seznam.cz.