Hlavní stránka  >  Cibule kuchyňská (Allium cepa)

Cibule kuchyňská (Allium cepa)

Další názvy: 
cibule
cesnak cibuľový
pažitka
šalotka
onion
allium
Allium salota
Cepa vulgaris
Kepa esculenta

Co je cibule kuchyňská?

  • je to dvouletá rostlina z čeledi česnekovitých
  • kvete bílými nebo růžovými květy
  • plody jsou tobolky
  • existuje více odrůd cibule, např. šalotka, zimní cibule a je v mnoha barevných provedeních - cibule žlutá, bílá či červená
  • využívá se plod, případně i stonek
  • sušením a teplem cibule přichází o cenné léčivé látky, proto je vhodnější ji konzumovat čerstvou
  • k nežádoucím účinkům cibule patří její dráždivý vliv na játra a slinivku břišní
  • při nadužívání způsobuje bolesti hlavy a žaludku, má vliv na paměť a zrak
  • není rovněž vhodná pro horkokrevné lidi
  • má antibakteriální, antibiotické a fungicidní vlastnosti
  • v lidovém léčitelství se používá sirup z cibule a cukru, zejména při nachlazení, chřipkách a angínách
  • napomáhá hojení různých ran a jizev, působí v případě plísní na kůži a lze jí potírat místo po bodnutí hmyzem
  • cibulová šťáva se dá vtírat do vlasové pokožky při zvýšeném padání vlasů

Obsahuje:

  • vonné silice
  • karoteny
  • vitaminy B, C
  • minerály
  • stopové prvky(např. železo, fosfor, draslík, vápník, měď, mangan, síru, fluor, jód, zinek)
  • bílkoviny
  • cukry,
  • fytoncidy( např. allicin, kyselina panthotenová, listová a nikotinová)

Použití:

  • v kuchyni
  • čaje
  • odvary
  • sirupy


© 2014 VMD Drogerie, Parfumerie CZ