Hlavní stránka  >  Draslík

Draslík

Další názvy: 
kalium, potassium

Draslík, známý jako potassium, je třetím nejhojnějším minerálem v lidském těle. Zhruba 98% draslíku v našem těle se nachází v buňkách. Z toho 80% se nachází ve svalových buňkách, zatímco zbylých 20% v našich kostech, játrech a červených krvinkách.

Draslík patří do skupiny alkalických kovů, které jsou z chemického hlediska nesmírně reaktivní. Draslík je základní prvek nezbytný pro růst a fungování všech živých buněk. Bez dostatečného množství draslíku se dostaví křeče a postupně se vám zastaví srdce a pokud ho máme příliš nastane podobná situace, důležitá je rovnováha obsahu draslíku v těle. V organismu máme cca 100 g draslíku, o jeho regulaci se starají ledviny a většina draslíku je uložena ve svalech, při námaze uvolňuje draslík do krve, při jídle se naopak z krve ukládá do svalů. Denně potřebujete okolo 4 000 mg draslíku.

  • hypokalémie – nedostatek draslíku (může být způsobeno i nadměrným solením, nízkým příjmem ovoce, ořechů a zeleniny)
  • hyperkalémie – přebytek draslíku (vyhněte se kandovanému ovoci, datlím, fíkům, oříškům a třeba sušeným houbám)
  • mezi padesátníky a staršími lidmi v Česku  je nemocný některým onemocněním ledvin každý desátý Čech
  • regulaci hladiny draslíku v organismu zajišťují ledviny, které rozhodují o tom, kolik draslíku si tělo ponechá a kolik bude vyloučeno
  • Pokud konzumujete potraviny s nízkým obsahem draslíku a naopak si dopřáváte jídlo s vysokým obsahem sodíku, provádíte fyzicky náročné činnosti, to vše může vést k zadržování vody v těle (důsledkem může být nadváha, mohou se dostavit křeče a bolesti svalů, ohroženy jsou i vaše ledviny a srdce)

Draslík a jeho účinky:

  • mezi svaly a krví se draslík dynamicky přesouvá: máte-li hlad nebo intenzivně cvičíte, přibývá ho v krvi, když si dopřejete dostatek jídla, odčerpává se zpět do svalů.
  • podporuje správnou funkci svalů a nervů, je obsažen ve svalech i v krvi
  • může působit proti vzniku civilizačních chorob (infarktu myokardu)
  • normalizuje krevní tlak
  • diuretikum, snižuje únavu a podrážděnost
  • draslík je důležitý pro zachování rovnováhy pH v těle a správné hospodaření s vodou
  • účastní se na trávení sacharidů a stimuluje vylučování inzulínu i činnost ledvin
  • působí při odstranění škodlivých látek
  • působí jako vazodilatátor, uvolňuje napětí cév a tepen, tím snižuje riziko vzniku kardiovaskulárních chorob
  • společně se sodíkem patří do skupiny elektrolytů
  • podporuje funkci kosterních svalů, trávicího, vylučovacího systému a srdce
  • draslík se sodíkem pomáhá udržovat žádoucí tlak tekutin v tkáních a jejich správný poměr zaručí, že vnitřní prostředí organismu nebude ani příliš kyselé, ani příliš zásadité (homeostáze)

  • ideální poměr draslíku a sodíku je 2 : 1
  • draslík v těle působí jako vazodilatátor, to přispívá ke snížení napětí a deformaci v tepnách a cévách, čímž zmírňuje zátěž celého kardiovaskulárního systému a snižuje riziko infarktu a mrtvice
  • draslík tiší bolesti a ztuhlost kloubů
  • více
Draslík, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:
  • Přispívá k normální činnosti nervové soustavy.
  • Přispívá k normální činnosti svalů.
  • Přispívá k udržení normálního tlaku krve.
Přírodní zdroje draslíku:

všechny antibiotické rostliny, všechny antivirotické rostliny které toto umí (sodno-draselná pumpa) mají mimořádně vysoký obsah draslíku (Jiří Kuchař)

  • špenát, brokolice, batáty, brambory, celer, mrkev, rajčata, špenát, jarní cibulka
  • fazolové lusky, bílé fazole
  • mrkvová nať má vysoký podíl draslíku
  • datle, fíky, rybíz, banány, broskve, meruňky, sušené ovoce
  • avokádo, syrová červená řepa, máslová dýně, pastiňák, granátové jablko
  • česnek, medvědí česnek (cca 560mg ve 100g)
  • bazalka pravá semena
  • houby a ořechy
  • korálovec ježatý obsahuje zejména glukany, draslík, aminokyseliny, fosfor, selen, železo nebo zinek
  • jablečný ocet
  • mléko, ryby
  • Maca peruánská, je zdrojem minerálů (železo, vápník, hořčík, zinek, měď, sodík, draslík, jód), aminokyselin, saponinů, tříslovin, mastných kyselin (kyselina linolenová, palmitinová, oleinová, laurová, stearová), sterolů, proteinů, uhlovodanů, vlákniny a vitamínů (provitamin A, vitamíny skupiny B (B1, B2, B6), c a E.
  • Řapíkatý celer obsahuje spoustu vitaminu C (dokonce více než citron), vitaminy K, E a především kyselinu listovou, má vysoký obsah vápníku, železa, jódu, zinku, hořčíku a hlavně draslíku
  • jitrocel

Nesmíme ale zapomínat, že příjem okolo 25 g draslíku je toxický! (Milan Calábek), Jiří Kuchař doporučuje cca 3,5 g za den (3 banány)

Permakultura: nedostatek draslíku snižuje odolnost vůči mrazu a zvyšuje obsah cukrů v listech, což podporuje napadení mšicemi. Nedostatek draslíku zároveň snižuje skladovatelnost brambor.

Kde ho najdeme:

  • hovězí maso a játra
  • bílé fazole
  • hrách
  • vlašské ořechy
  • mandle
  • hrozinky
  • brambory
  • špenát
  • černý rybíz

Použití:

  • doplňky stravy
  • hnojiva
  • krémy na opruzeniny pro děti
  • sůl do koupele


© 2014 VMD Drogerie, Parfumerie CZ