NEJLEVNĚJŠÍ DOPRAVA - již od 49 Kč!!
Hlavní stránka  >  Ethylparaben

Ethylparaben

Další názvy:
4-HYDROXY- ETHYL ESTER BENZOIC ACID
4-HYDROXYBENZOIC ACID, ETHYL ESTER
4-HYDROXYBENZOIC ACID, ETHYL ESTER, SODIUM SALT
BENZOIC ACID, 4-HYDROXY-, ETHYL ESTER
BENZOIC ACID, 4-HYDROXY-, ETHYL ESTER, SODIUM SALT
BENZOIC ACID, 4HYDROXY, ETHYL ESTER
BENZOIC ACID, 4HYDROXY, ETHYL ESTER, SODIUM SALT
ETHYL 4-HYDROXYBENZOATE; ETHYL ESTER 4-HYDROXYBENZOIC ACID
ETHYL ESTER BENZOIC ACID, 4-HYDROXY-
ETHYL ESTER SODIUM SALT 4-HYDROXYBENZOIC ACID

Funkce:

  • jako konzervační přísada, která zabraňuje nebo zpomaluje růst bakterií, a tím chrání kosmetický produkt před znehodnocením-primární použití
  • přidává se do přípravku za účelem vonného efektu

Obecné informace:

  • jako konzervační přísada se používá již několik desítek let a patří tak mezi jedny z nejstarších a nejčastěji používaných konzervačních přísad v kosmetických produktech
  • má antimikrobiální a antifungální účinky
  • vyrábí se synteticky
  • je často používán v kombinaci s jinými parabeny a typy konzervačních látek (působení je pak proti širšímu spektru mikroorganismů a umožňuje také použití nižších koncentrací)
  • je prakticky netoxický (v koncentracích ve kterých se používá v kosmetice); a je považován za nedráždivý* a ne-senzibilizující, výjimkou může být poškozená, nebo porušená kůže
  • * v koncentracích ve kterých se používá v kosmetice, zřídka kdy dráždí kůži-v kožním náplasťovém testu na 50 dobrovolnících, nevykazoval žádné známky podráždění až do koncentrace 7%
  • může způsobovat alergické reakce na kůži a zčervenání a otok víček
  • snadno a úplně se vstřebává kůží, v těle se nehromadí, ale je vylučován močí a podle nedávné studie se může malá část absorbovat a uchovávat v tělních tkáních
  • byl nalezen v tkáních karcinomu prsu (rakovina prsu) a někteří odborníci se domnívají, že by mohl zvýšit riziko vzniku rakoviny prsu, nebo urychlit růst těchto nádorů-studie ovšem nezahrnovala důkazy, že by ethylparaben byl přímou příčinou karcinomu a ani neidentifikovala cestu jakou do těla vstoupil, jednou z variant bylo, že by na vině mohly být kosmetické přípravky aplikované do podpaží, ale k prokázání závislosti parabenů na rakovině prsu bude třeba provést ještě více výzkumů
  • napodobuje účinky estrogenu (hormonu) v lidském těle a může působit jako potenciální endokrinní disruptor,ale bylo prokázáno, že má mnohem menší estrogenní aktivitu než přirozeně se vyskytující estrogeny v těle
  • je povolen v kosmetických přípravcích s maximálním limitem koncentrace ve výši 0,4% samostatně a 0,8% pro směsi esterů (parabenů)
  • bylo prokázáno, že lidé citliví na jeden z parabenů, jsou citliví i na ostatní parabeny
  • nebylo prokázáno, že by byl teratogenní, nebo mutagenní
  • může způsobovat kontaktní dermatitidu

Použití:

  • oční stíny
  • hydratační krémy
  • řasenky
  • podkladové krémy
  • přípravky pro zralou pleť (anti-age)
  • šampony
  • kondicionéry
  • v potravinářství (E214) aj.

Dodatek:

  • z nařízení Komise (EU) č.358/2014 se od 30.října 2014 v kosmetických produktech, vzhledem k nedostatku údajů potřebných k posouzení bezpečnosti, nesmějí nacházet tyto parabeny:
  • Isopropylparaben
  • Isobutylparaben
  • Phenylparaben
  • Benzylparaben
  • Pentylparaben


© 2014 VMD Drogerie, Parfumerie CZ