Hlavní stránka  >  Glycerol - Glycerin

Glycerol - Glycerin

Další názvy:
Glycerol-čistá chemická sloučenina
Glycerin-nečistý komerční produkt
------------------------------
1,2,3-PROPANETRIOL
1,2,3-TRIHYDROXYPROPANE
1,2,3PROPANETRIOL
CONCENTRATED GLYCERIN
GLYCERINE; GLYCEROL
GLYCYL ALCOHOL
1,2,3-PROPANETRIOL
1,2,3-TRIHYDROXYPROPANE
90 TECHNICAL GLYCERINE
CITIFLUOR AF 2

Funkce:

  • jako denaturační přísada-způsobuje nepoživatelnost kosmetických prostředků
  • přidává se do přípravku za účelem vonného efektu
  • vlasový kondicionér-zlepšuje vzhled a pocit z vlasů, zvyšuje jejich objem, poddajnost, lesk, nebo zlepšuje strukturu vlasů, které byly fyzicky poškozené nebo chemicky ošetřené
  • jako přísada, která zpomaluje ztrátu vlhkosti z produktu během používání
  • jako přísada, která působí v dutině ústní kosmetickými účinky (leští povrch zubů, snižuje zápach z úst, nebo se jiným způsobem podílí na jejich čištění, nebo deodoraci)
  • zvlhčovadlo-jako přísada, které zvyšuje obsah vody v horních vrstvách pokožky tím,že odebírá vlhkost z okolního vzduchu
  • jako přísada, která dočasně chrání poškozenou, nebo nechráněnou pokožku před škodlivými, nebo nepříjemnými podněty a poskytuje jí tak úlevu 
  • jako přísada, která snižuje hustotu kapalných kosmetických produktů
  • k maskování základního zápachu 
  • přidává se pro parfemaci
  • jako přísada, obvykle kapalina, která se používá k rozpuštění další látky

Obecné informace:

  • je to viskózní bezbarvá kapalina, bez zápachu, sladké chuti
  • je rozpustný ve vodě, alkoholu a acetonu; nerozpustný v etheru, chloroformu, olejích a tucích
  • je jednou z nejpoužívanějších látek v kosmetickém průmyslu
  • přirozeně se vyskytuje v kůži a je součástí všech živočišných a rostlinných tuků a olejů
  • získává se buď z přírodních zdrojů (např.hydrolýzou tuků, fermentací cukrů), nebo synteticky (např. z látky propylene)
  • je to také vedlejší produkt při výrobě mýdla
  • v kosmetice se využívá především jeho zvlhčujících (hydratačních) a zvláčňujících vlastností
  • je silně hygroskopický a činí kůži hladší a jemnější
  • pomáhá kožním buňkám správně dozrávat
  • ve vysokých koncentracích (nad 40%) má antiseptický účinek
  • usnadňuje přepravu jiných látek do kůže
  • obnovuje normální funkci ochranné bariéry kůže
  • ve 100% koncentraci (a zřejmě celkově při vyšších koncentracích) přitahuje příliš mnoho vody ze spodních vrstev kůže do horních vrstev a může tak způsobovat suchost kůže
  • obvykle se používá v koncentracích 2-5% (přípravky určené k aplikaci na obličej), 1-10% (šampony, sprchové gely, balzámy na rty) 
  • stále častěji bývá nahrazován levnější látkou Sorbitol

Použití:

  • hydratační přípravky
  • kondicionéry
  • pleťové a tělové čistící prostředky
  • šampony
  • zubní pasty
  • podkladové krémy
  • vlasové gely
  • mýdla
  • řasenky
  • v automobilovém průmyslu (nemrznoucí směsi-pro svou funkci odolávat zmrazení) 
  • jako součást náplní do elektronickýh cigaret
  • v potravinářství (E422) aj.

 


systematickým názvem propan-1,2,3-triol, je hygroskopická bezbarvá až mírně nažloutlá viskózní kapalina bez zápachu, sladké chuti. Název je odvozen od dvou význačných vlastností glycerolu, a to jeho sladké chuti a značné viskozity. Základem jsou řecké slovo γλυκύςglykys, česky sladký a latinské slovo cera, tj. vosk

Glycerol je bezbarvá viskózní kapalina bez zápachu, sladké chuti. Jedná se o trojsytný alkohol. Díky přítomnosti hydroxylových skupin je molekula glycerolu polární a proto se neomezeně mísí s vodou a jednoduchými alkoholy (např. methanolem a ethanolem). V nepolárních rozpouštědlech (např. benzín) se nerozpouští. Glycerol je při pokojové teplotě kapalina. Je silně hygroskopický, takže ve vysoké koncentraci dlouho nevydrží, tudíž se vyskytuje víceméně jen jako kapalina s viskozitou 1,48 Pa.s (při 20 °C) s hustotou 1,26 g/cm3. Molární hmotnost je 92,0932 g/mol, index lomu 1,473. Jeho bod tání je 17,8 °C a bod varu 290 °C.
Bod tuhnutí závisí na koncentraci:

Koncentrace [%] Bod tuhnutí [°C]
100 +18
80 −16
50 −30

Glycerol je slabě jedovatý. V menších dávkách způsobuje bolesti hlavy, žaludeční potíže a zvracení. Ve větších dávkách může způsobit poškození jater. Nejnižší toxická dávka podaná orálně u člověka činí přibližně LDLo = 1,5 g/kg živé hmotnosti, což znamená, že průměrný člověk by jej musel požít nejméně 90 až 120 g, aby se u něho projevily symptomy otravy. V nízkých koncentracích je prakticky neškodný.

Ve zředěném stavu se používá ke zvlhčování pokožky a sliznic, neboť váže atmosférickou vlhkost a tím ji přenáší do povrchu těla; naopak použití čistého glycerinu je nevhodné, protože z pokožky odčerpává vlhkost a tím ji vysušuje. 

Glycerol se používá v kosmetických výrobcích, zejména jako přísada v hydratačních krémech a mýdlech, jako zvlhčovadlo v zubních pastách, při výrobě plastických hmot zejména jako změkčovadlo, léčiv, žvýkaček, past, barviv a výbušnin (nitroglycerin). Používá se též při výrobě bezvodého ethanolu pro odstranění příměsi vody. Můžeme ho také nalézt v e-liquidech (náplních) do elektronických cigaret.

Je součástí nemrznoucích směsí, většinou v kombinaci s ethylenglykolem.

V potravinářském průmyslu se užívá jako přísada pro úpravu nápojů a méně kvalitních vín, jako sladidlo např. v šlehačkách v bombičkách, jako změkčovadlo želé a jiných cukrovinek atp. Jako součást potravin má označení E 422.

V lékařství se užívá při léčbě otoku mozku jako přísada infuzí, ke snižování nitroočního tlaku, při zácpách ke změkčení stolice ve formě glycerinových čípků nebo jako součást klystýrů.

Ve spojení s propylenglykolem (nebo i bez něj) se používá jako náplň do elektronických cigaret (tzv. liquid), který dále obsahuje aroma a popř. i nikotin. Poměr VG (Glycerin) a PG (Propylenglykol) určuje dýmovost, chuť a ovliňuje úroveň „kopnutí“ při vdechu páry.



© 2014 VMD Drogerie, Parfumerie CZ