NEJLEVNĚJŠÍ DOPRAVA - již od 49 Kč!!
Hlavní stránka  >  Isopropyl Myristate

Isopropyl Myristate

Další názvy:
1-METHYLETHYL ESTER TETRADECANOIC ACID
1-METHYLETHYL TETRADECANOATE; IPM
ISOPROPYL ESTER MYRISTIC ACID
ISOPROPYL TETRADECONOATE
MYRISTIC ACID, ISOPROPYL ESTER
TETRADECANOIC ACID, 1-METHYLETHYL ESTER
TETRADECANOIC ACID, 1METHYLETHYL ESTER
1-TRIDECANECARBOXYLIC ACID, ISOPROPYL ESTER
BISOMEL
CRODACOL IPM
IPM

Funkce:

  • pojivo-zajišťuje soudržnost kosmetických prostředků
  • změkčovadlo-změkčuje jinou látku, která by se jinak jen těžko deformovala, roztírala nebo zpracovávala, a činí ji poddajnější a jako přísada, která působí jako mazivo na povrchu kůže, dodává pleti jemný a hladký vzhled
  • používá se pro parfemační a aromatické suroviny/produkty
  • pleťový kondicionér-zlepšuje, nebo udržuje pokožku v dobrém stavu
  • rozpouštědlo-jako přísada, obvykle kapalina, která se používá k rozpuštění další látky

Obecné informace:

  • je ve formě světlé, bezbarvé olejovité kapaliny; téměř bez zápachu
  • je to ester isopropyl alkoholu (Isopropyl Alcohol) a kyseliny myristové (Myristic Acid)-přirozeně se vyskytující mastná kyselina (nachází se v rostlinách a zvířatech)
  • je to syntetický produkt
  • snadno se vstřebává do pokožky a zlepšuje pronikání některých dalších látek do kůže (z angl. penetration enhancer)
  • zjemňuje a vyhlazuje pokožku a vlasy
  • má vynikající roztíratelnost, odolný vůči oxidaci, snižuje lepivost a navozuje na kůži pocit suchosti (snižuje pocit mastnoty-zejména v krémech, které obsahují velké množství olejových složek)
  • je považován za nedráždivý (oči i kůže), nesenzibilizující, nefototoxický, nefotoalergický , nekarcinogenní a negenotoxický
  • jen minimálně může dráždit oči a velmi mírně kůži u některých jedinců (jen při vyšších koncentracích- od cca 15% )
  • ve velmi výjimečných případech může způsobovat kontaktní dermatitidu (v náplasťovém testu způsobil pozitivní reakci u 3 z 244 testovaných jedinců)
  • stejně jako všechny deriváty Isopropyl Alcohol, může být ve vyšších koncentracích komedogenní
  • zejména pro mastnou a problematickou pokožku může být aknegenní
  • používá se v koncentracích 0.001% - 82%

Použití:

  • hydratační přípravky
  • podkladové krémy
  • oční stíny a linky
  • tvářenky
  • pleťové vody
  • vlasové gely
  • deodoranty a antiperspiranty 
  • farmaceutický průmysl aj.


© 2014 VMD Drogerie, Parfumerie CZ