Hlavní stránka  >  Jabloň (Pyrus malus)

Jabloň (Pyrus malus)

Další názvy: 
Apple

Jablko je jedním z nejběžnějších druhů ovoce, nejen ve střední Evorpě. Je plodem jabloně a jde o malvici, podobně jako u hrušky.

Co je jabloň?

  • má vejčité eliptické listy a bílé, růžové, případně načervenalé kvítky
  • plodem jabloně jsou malvice, která mohou mít zelenou, žlutou nebo červenou barvu
  • jablka se pro terapeutické účinky využívají jak čerstvá, tak v podobě čaje, syrovátky nebo octa
  • jsou vhodné při průjmech i zácpě
  • při nechutenství podporují chuť k jídlu
  • pomáhají zlepšovat krevní obraz, přispívají ke snižování krevního tlaku a jsou vhodná při různých onemocněních srdce či ledvin. Jabloň ale nalézá své uplatnění také v kosmetice. Ve složení různých produktů najdeme buď výtažek z jadérek, nebo z celých plodů. Dále se používá jablečná šťáva a také extrakt z květů
  • podporují hydrataci pokožky, zjemňují ji a podporují její přirozenou pevnost a pružnost

Obsahuje:

  • vodu
  • vlákninu
  • bílkoviny
  • organické látky
  • vitaminy
  • škrob
  • taniny

Použití:

  • čaje 
  • ocet
  • homeopatické přípravky
  • insekticidní přípravky
  • vlasová kosmetika
  • pleťové přípravky
  • parfémy

 V parfémech:

  • Svěží ovocná vůně se sladkým, zeleným či nakyslým charakterem. 


© 2014 VMD Drogerie, Parfumerie CZ