Hlavní stránka  >  Jalovec

Jalovec

Další názvy: 
Borovička
Jalovcové borůvky
Chvojka

alovec obecný (Juniperus communis) je stromo-keřovitá dřevina (dorůstající výšky až 3 -10m) s ostrými voňavýmí jehlicovitými listy, hojně rostoucí i u nás. Jalovec se nazývá též "severským kadidlem", ještě dnes v některých alpských oblastech se vykuřují místnosti např. po nemoci, úmrtí bobulemi (jalovčinky modro-černé hořké plody, které zrají 18 měsíců) nebo jehličím. Plody jalovce (jalovčinky) obsahují flavonoidy, třísloviny, silice (propůjčují velice výrazné kořenité a pryskyřičně nasládlé aroma), vitamin C, soli draslíku a vápníku, fytoncidy, tj. látky usmrcující baktérie a různé kyseliny. V minulosti se plody jalovce pražily jako náhražka kávy. Bobule jalovčinek se sklízí na podzim setřásáním do plachet a suší se v tenké vrstvě do teploty 35 stupňů. Bobule dozrávají za 2 roky, jsou velké cca 0,5 -1 cm, mají kulatý tvar a tmavomodrou barvu.

  • jalovec obecný pravý
  • jalovec obecný nízký
  • jalovec chvojka klášterská

Jalovčinky na keřících dozrávají jen jednou za dva roky, někdy dokonce několik let vynechají úplně. Jalovčinky obsahují 0,2–3,4 % silice (nejčastěji 1-2 %). Silice je složena zejména z monoterpenů pinen (alfapinen), terpineol, kamfen, limonen, humulon, jalovcový kafr, borneol, geraniol, kadinen, sabinen a další. Dále obsahuje kolem 33 % cukrů (glukosa a fruktosa). Jalovec obsahuje také asi 10 % pryskyřice, katechinové třísloviny, flavonoidy, vitamin C, organické kyseliny aj.

Jalovec plod  (jalovčinky) a jeho účinky:

  • močopudné (diuretické) účinky, účinné proti ledvinovým kamenům
  • regenerační účinky na játra a pomáhá i při cirhóze, odbourává alkohol odbourává alkohol
  • harmonizují krevní cukr
  • působí proti zadržování vody v těle (jalovcová silice zrychluje zpracování tekutin v ledvinách) a tím mírní otoky v těle
  • urychluje hojení oparů
  • působí proti zánětům a dezinfikuje a pročišťuje močové cesty
  • podporuje obranyschopnost organismu
  • podporuje metabolismus a působí proti nadýmání
  • na stimulaci lymfatického systému
  • podporuje rovnováhu metabolismu cukrů a tuků
  • má diuretický a zároveň antiseptický účinek
  • zlepšuje trávení, povzbuzuje chuť k jídlu
  • podporuje látkovou výměnu
  • na bolestivé klouby či při bolestech páteře (zevní použití), na bolesti kloubů v důsledku artritid, revmatismu a dny
  • při revmatismu (obklady, koupele)
  • na unavené svaly a šlachy (masážní oleje s jalovcovou silicí)
  • v minulosti sloužili plody též jako balzamovací prostředek
  • "severské kadidlo", používaj se na vykuřování místností (v 19 století se používaly sušené jalovčinky na vykuřování světnic)
  • léčí slabost ledvin a močového měchýře, obtíže při močení (odkapávání moči a močové inkontinenci)
  • pomáhá tělo zbavovat odpadních jedovatých látek, ničí choboplodné mikroby, neutralizuje jedy
  • čistí, detoxikuje a hojí pleť (na problematickou pleť)
  • Arabové z jalovce vyráběli marmeládu či povidla, v případě epidemií pak lidé žvýkali bobule jalovce každý den, aby ochránili své zdraví
  • staří Egypťané věřili, že vložením bobulí jalovce do sarkofágů zajistí svým zesnulým magickou ochranu
  • Germány byl jalovec symbolem věčného života
  • Keltové jalovec pokládali za jednu z nejdůležitějších kouzelných bylin, jejichž kouř zahání démony, všelijakou havěť a hady

Jalovec obecný, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:

  • Vylučování vody z organizmu
  • Normální trávení
  • Normální činnost ledvin
  • Antioxidant
  • Normální hladina cukru v krvi
  • Přirozená obranyschopnost - odolnost
  • Normální stav pokožky

Použití: na přípravu nálevu, tinktury, koření k masu (zvěřina i hovězí i na uzení), do alkoholických nápojů (gin, borovička, slivovice). Koření z jalovčinek můžeme použít na dochucení slaných jídel např. nádivky, rajské omáčky, zapékanou zeleninu, guláše, drůbežího masa (na divoko) zvěřiny i kysaného zelí.

  • pokud například potřebujete urychlit trávení, rozžvýkejte jednu bobulku, za chvíli by se vám mělo ulevit
  • Jalovcové koupele jsou vhodné na dezinfekci močových cest, ale i regeneraci svalů nebo při revmatických obtížích. Přibližně čtyři šálky plodů vařte ve dvou litrech vody asi 15 minut. Přeceďte a vlijte do teplé vanové koupele. Dopřejte si jalovcovou lázeň asi dvakrát týdně po dobu 15 až 20 minut.
  • připravit si můžete také účinný jalovcový čaj proti kašli

Chuť: ostrá a slabě nahořklá a pryskyřičnou vůní

  • jalovčinky je vhodné používat ve směsích

Skladování: suché, temné místo do teploty 25°C

Kontraindikace: nevhodné pro těhotné a kojící ženy, při nemocech ledvin, použití konzultujte s lékařem

  • jalovec nikdy neužíváme ve větších dávkách či dlouhodobě, protože silice působí dráždivě

Sběr: plod (nutná samčí a samičí rostlina), ke sběru se hodí pouze bobulky, které mají modročernou barvu, po usušení by měly zůstat lesklé, plné a nezvrásněné. Plody sušte pomalu při teplotě do 30 °C, aby se uchovaly cenné esenciální oleje

  • dřevo, používalo se na vykuřování

Sušení: na suchém větraném místě do teploty 35°C v tenkých vrstvách

Plod: tmavomodré samčí bobulky jalovčinky velikosti 4-12mm

  • Olší - Bor, Vršky 
  • Dolní Čepí
  • Jamné, Svídovec

Magie bylin: jalovcové dřevo se používalo jako součástí pohřebních rituálů starogermánských kmenů

  • bylo také prostředkem pro zahánění duchů či morových epidemií 
  • severské kadidlo, jalovec se používal na vykuřování místnosti např. po nemoci, úmrtí (bobule i jehličí)
  • Keltové jalovec pokládali za jednu z nejdůležitějších kouzelných bylin, jejichž kouř zahání démony, všelijakou havěť a hady

Množení: semeny, polovyzrálými řízky (červen)

Signatura: původní dřevina s pichlavými jehličkami

  • dřevo i plody jsou silně aromatické, protože obsahují silici s desinfekčním účinkem

Příprava nálevu: jednu lžičku plodu zalijeme 250ml vřelé vody, necháme cca 10 min. louhovat a poté scedíme. Používáme 2 x denně, max. však 45 dní

Jak připravit jalovcový koktejl:

  • 500ml mléka, může být i kokosové

  • 2 kopečky vanilkové zmrzliny

  • 50g jalovčinky - nejlépe mleté

Jalovčinky rozdrtíme a rozmixujeme s mlékem a zmrzlinou a můžeme nalévat do sklenic

Jak vyrobit tinkturu z jalovčinek? 
hrst nasbíraných jalovčinek zalijeme 40% alkoholek (např. vodka) a necháme cca 14 - 21 dní macerovat, scedíme a skladujeme na temném a chladném místě. Užíváme ve formě kapek na třtinový cukr nebo potíráme postižená místa (revmatismus)

Účinný jalovcový čaj proti kašli 
dvě až tři rozdrcené jalovčinky zalijte čtvrt litrem vroucí vody a nechejte 4-6 minut louhovat. Pak sceďte a vypijte. Stačí užívat jeden šálek denně

Obsahuje:

  • pinen
  • terpineol
  • kamfen
  • limonen
  • humulon
  • barneol
  • jalovcový kafr
  • geraniol
  • kadinen
  • sabinen
  • cukr
  • pryskyřici
  • flavonoidy
  • vitamin C

Použití:

  • šampony
  • tonika
  • koňské masti
  • alkohol
  • krémy
  • oleje
  • doplňky stravy


© 2014 VMD Drogerie, Parfumerie CZ