NEJLEVNĚJŠÍ DOPRAVA - již od 49 Kč!!
Hlavní stránka  >  Kafr (Cinnamomum camphora)

Kafr (Cinnamomum camphora)

Další názvy: 
Kafrovník lékařský
Ravintsara
Skořicovník kafrovník

Dospělý kafrovník je 20 až 30, výjimečně i 40 m vysoký, stálezelený strom s mohutným kmenem pokrytým světlou a velmi drsnou vertikálně rozpraskanou borkou, na jehož větvích vyrůstají kožovité listy voskovitého vzhledu. Rozmačkané listy intenzívně voní kafrem. V jarních měsících má strom velké množství drobných bílých květů. Jeho plody jsou tmavé, višním podobné, o průměru asi 1 cm.

V domovině se dožívá velmi vysokého věku; v Japonsku se nacházejí exempláře staré údajně až 1000 let.

Původně pochází z jižní Číny, Tchaj-wanu a Japonska. Je však pěstován i mimo svou domácí oblast, a to prakticky v celé jihovýchodní Asii – na Korejském poloostrově, na Srí Lance, v Indii; ale i v jižní části USA, ve Střední Americe, v Karibské oblasti, v Brazílii i v Jihoafrické republice. V Austrálii pak dokonce zdomácněl natolik, že se stal nebezpečným invazním druhem, který úspěšně vytlačuje z původních porostů zejména blahovičníky. Tím ohrožuje i populaci medvídka koaly.

Co je kafrovník?

  • je to vysoký stálezelený strom
  • má dlouhé listy, které mění barvu od růžové po tmavě zelenou
  • květy jsou zelenkavě žluté
  • éterický olej se získává parovodní destilací z větví a listů
  • éterický olej kafr má bylinnou, štiplavou, ostrou a zelenou vůni
  • v kosmetice se kafr používá hlavně pro péči o problematickou, mastnou pleť a vlasy
  • působí proti kožním i nehtovým plísním a vším
  • snižuje svědění a podráždění kůže, uklidňuje popáleniny, projasňuje kůži
  • kafr je kontraindikovaný v těhotenství, při kojení, u malých dětí do šesti let a u astmatiků a epileptiků.

Dřevo, listy a kůra stromu obsahují kafrovou silici, která na vzduchu oxiduje a mění se v tuhý surový kafr. Kafrová silice se z přírodního materiálu získává destilací. K její průmyslové výrobě se používalo dřevo a kořeny stromů starých povětšinou 50 až 60 let, případně i listí ze stromů mladších. Ze silice se pak připravuje čistý kafr (Camphora naturalis raffinata). Tento produkt je někdy označován jako „japonský kafr“. V současnosti se tradiční způsob výroby udržel hlavně v Číně a na Tchaj-wanu, a to z důvodu potřeb tamního tradičního léčitelství. V průmyslu se dnes totiž používá zejména tzv. kafr technický, synteticky vyráběný z dostupnějšího pinenu, který je získáván z terpentýnového oleje extrahovaného z jehličnatých rostlin.

Kafr je bezbarvá až bílá vonná hmota, částečně krystalická, obsahující směs terpenických látek. Využití nachází zejména v lékařství a v parfumerii, kde se používá pro přípravu kosmetických a masážních přípravků, parfémů a jemných mýdel. V chemickém průmyslu je pak využíván k výrobě jiných terpenických derivátů, výbušnin, jako změkčovadlo plastických hmot, či jako složka laků a barev. Kafr zbavený safrolu se využívá k výrobě vanilkového a mátového aromatu pro potřeby potravinářského průmyslu.

Kafrovník se též využívá k výsadbě živých plotů, větrolamů a v Číně bývá též vysazován jako stínící dřevina pro ochranu čajovníkových plantáží před přímým slunce

Obsahuje:

  • kafr
  • borneol
  • pinen
  • kamfen
  • thymol
  • menthol
  • terpineol
  • cineol
  • safrol

Použití:

  • gely
  • zubní pasty
  • osvěžovače vzduchu
  • pleťové vody
  • šampony
  • krémy


© 2014 VMD Drogerie, Parfumerie CZ