Hlavní stránka  >  Kumarin (Coumarin)

Kumarin (Coumarin)

Kumarin je přirozeně se vyskytující látka. Najdeme ji v mnoha esenciálních olejích, například v tonce, levanduli, skořici nebo citrónové trávě. V přírodní kosmetice se používá v podstatě pouze jako parfemace. Produktu dodává silnější vůni ve vanilkových tónech připomínajících čerstvě posekané seno.

Mimo jiné má antimykotické účinky a funguje trochu jako antioxidant. Snadno se vstřebává a má tendence ředit krev. Patří mezi alergeny, může tedy dráždit pokožku a při vnitřním užití může být až toxický.

Kumarin má sladkou vůni, snadno rozpoznatelnou jako vůně čerstvě pokosené trávy a používá se v parfémech již od roku 1882. Je to chemická sloučenina, toxin obsažený v mnoha rostlinách, zejména ve vysoké koncentraci v semenech silovoně obecného, tomce vonné, svízeli vonném, divizně a tomkovici vonné.



© 2014 VMD Drogerie, Parfumerie CZ