Hlavní stránka  >  Kurkuma (Curcuma longa)

Kurkuma (Curcuma longa)

Další názvy: Kurkumovník dlouhý, Indický šafrán

Kurkumovník je rostlina z čeledi zázvorníkovitých, pocházející z jihovýchodní Asie. Dorůstá do výšky 1,2 metru a kvete v dubnu až v květnu. Sušením a namletím oddenku kurkumovníku vzniká známé koření charakteristické žluté barvy, kurkuma. Žluté barvivo kurkumy je jednou z hlavních složek směsi kari koření. Jako barvivo se nazývá kurkumin a je hojně používáno v potravinářském průmyslu, kde má označení E100. 

Éterický olej se získává parovodní destilací ze sušeného kořene, na jeden litr esence je potřeba 40 kg kurkumy. Éterický olej se nesmí užívat vnitřně. Jeho vůně je sladká, dřevitá a jemně kořeněná. Kurkuma se v kosmetice používá hlavně pro své antibiotické a antimykotické účinky, přidává se proto do výrobků osobní péče a dentální hygieny (pomáhá také vybělit zuby).

Kurkuma působí jako antioxidant. Zlepšuje hojení problematické pleti a funguje proti rozvoji další infekce. Léčí se jí ekzémy, dermatitida i poruchy kožní pigmentace. Snižuje vypadávání vlasů, stimuluje jejich růst a harmonizuje vlasovou pokožku. Funguje proti bolestem, organismus detoxikuje a nemá vedlejší účinky. Přidává se do mastí proti bolestem kloubů a hemoroidům. Podporuje činnost krevního oběhu a zabraňuje krevním sraženinám. Jako ženský olej se doporučuje při cystách. Zlepšuje funkce imunitního systému a je vhodná pro udržení zdravého respiračního systému. Podporuje činnost endokrinních žláz a zlepšuje vylučování hormonů. Kurkuma je také dobrým doplňkem pro překonání depresivních stavů či stresových období.

  • koření které působí jako přírodní antibiotikum a navíc nepoškozuje střevní flóru
  • podporuje mozek a mozkové funkce (pozornost, koncentraci, paměť)
  • působí proti zánětům (přirozeně protizánětlivá látka), snižuje hladinu zánětlivých markerů (např. C-reaktivní bílkovina, homocystein)
  • má protizánětlivé, antibakteriální a antivirové účinky
  • snižuje riziko srdečních onemocnění
  • je přírodním antioxidantem (chrání DNA a buňky před poškozením oxidací -volnými radikály)
  • působí proti nadýmání, plynatosti, podporuje trávení a střevní flóru (mikrobiota)
  • snižuje koncentrace krevních tuků, čímž působí proti ateroskleróze
  • pozitivně prospívá při artritidě
  • podporuje játra (kurkumin chrání játra)
  • vhodná při žloutence (vede ke snížení hladiny problematických jaterných enzymů)
  • působí proti vzniku rakovinového bujení (zabíjí nemocné buňky, zatímco ty zdravé nijak nepoškodí, což chemoterapií dosáhnout nelze
  • snižuje velikost tumoru (kurkumin)
  • působí proti vzniku nemocí a podporuje dlouhověkost a působí proti stárnutí
  • působí jako prevence proti vzniku šedého zákalu, podporuje zdraví oční čočky
  • prospívá při bolestech svalů, při zánětech kloubů a dokonce i při zánětu karpálního tunelu
  • snižuje hladinu histaminu a škodlivého LDL cholesterolu
  • snižuje tvorbu amyloidových plaků (Alzheimerova choroba)
  • působí jako prevence proti neklidu, podráždění, depresím a zvyšuje odolnost vůči stresu a depresi
  • prospívá při poruchách, nepravidelné menstruaci a zklidňuje porodní bolesti
  • účinek kurkumy se zvyšuje povařením s tuky
  • prospívá při migréně
  • při bolestech v krku ( teplé mléko, kurkuma a med  - 3 x denně)
  • kurkuma funguje synergicky s černým pepřem (kurkumin má nízkou vstřebatelnost, nepatrné množství piperinu - obsažený v černém pepři zvýší téměř 1000 x vstřebatelnost
  • preventivní prostředek proti problémech s obezitou a při diabetu
  • urychluje hojení ran a pomáhá při regeneraci poškozené kůže
  • pro hluboký a klidný spánek - teplé mléko s přídavkem kurkumy a medu
  • vhodné pro sportovce - zvyšuje elasticitu vazů
  • čistí energetické kanály těla
  • blahodárné účinky na pokožku (maska s kurkumou)
  • společně s rakytnikem řešetlákovým posílí detoxikační schopnost jater, smyslové orgány,duševní činnost i samouzdravovací schopnost našeho těla
  • kurkuma je součásti kari koření (kurkuma, koriandr, černý pepř, kmín, kayenský pepř a další)
  • je vhodná na otoky, pohmožděniny, výrony, nehojící se vředy, napomáhá při léčbě akné a jiných onemocnění kůže (obklady)
  • zmírňuje záněty kloubů, zklidňuje bolesti při revmatické artritidě (obklady)
  • podporuje funkci vnitřních orgánů, povzbuzuje trávení a pročišťuje krev, ochraňuje tak před vznikem infarktu a mozkové mrtvice
  • snižuje také tvorbu krevních sraženin a tím brání vzniku infarktu a cévní mozkové příhodě
  • použví se jako zubní masta (pasta s vodou nebo kokosovým olejem) zuby vyčistí a postupně vybělí, ale taky hojí ústní dutinu, zpevňuje dásně
  • vhodná při otravě nevhodným nápojem nebo jídlem
  • posiluje funkci jater, proto je vhodná při onemocnění hepatitidou C
  • obsahuje alkaloid Berberin, který se používá v Ajurvédě a TCM
  • zvyšuje též trvanlivost potravin
  • působí jako přírodní antibiotikum (kurkuma s medem - na 100g medu 1 lžíce kurkumového prášku)
  • více

Kurkuma, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:

  • Normální činnost kardiovaskulárního systému - krevní oběh
  • Imunitní systém - antioxidant
  • Normální stav kloubů a kostí
  • Normální činnost jater
  • Normální činnost nervové soustavy
  • Normální funkce dýchacího systému
  • Normální stav pokožky

Chuť: nahořklá, pepřovitá až podobná hořčici

Použití: do sladkých i slaných pokrmů, dochucování jídel, čajů, polévek, masitých jídel, výborná je v kombinaci s luštěninami (čočka, fazole)

Kontraindikace: pokud máte žlučové kameny, nebo ucpané žlučové cesty, léky na ředění krve.  U citlivějších osob může občas také způsobit alergickou reakci

Skladování: suché, temné místo do teploty 25°C v uzavřených nádobách

Barva květů: žlutá

Sběr: kořenové odenky

Sušení: oddenky kurkumy se několik hodin vaří a poté jsou sušeny a následně pomlety na sytě žlutý prášek

Plod: mnohosemenné tobolky

 

Lidové názvy: indický šafrán, indický zázvor

Signatura:

  • zvyšuje též trvanlivost potravin

Recept na přípravu kurkumového mléka - na posílení imunity a proti nachlazení

Použití kurkumy: na přibarvení a dochucení rýže, po polévek, dochucení přírodních lisovaných šťáv, do mýchaných vajíček, dochucení zeleninových salátů, na potírání pečených a grilovaných kuřat, do majonéz a pomazánek, můžeme používat jako koření, pamatujte si, že všechno je dobré s mírou. I malé množství kurkumy může přinést mnoho dobrého, když ale množství přeženeme může způsobit nežádoucí účinky.
 
Speciální pasta z kurkumy vyrobená přidání šťávy z aloe vera, se používá jako prostředek k léčení popálenin. 
 
Kurkuma je součástí starověké ájurvédské směsi očistit tělo toxinů společně s hořcem a dřišťálem
 
Populární nápoj při nachlazení: vařené mléko, přidáme kurkumu a cukr
 
Kloktadlo při bolestech v krku: 1 lžička soli (mořské soli nebo himalájské soli), se rozpustí ve sklenici teplé vody, potom se přidá 1 čajová lžička kurkumy.

Kurkuma na pleť? 
chcete mít vypnutou a hladkou pleť? Vyzkoušejte jedna lžička mléka, které se důkladně promíchá s jednou lžičkou medu a stejné množství kurkumy, tato směs se aplikuje na obličej a nechá se působit cca 60 min.. Nebo ještě jeden tip: 1 čajová lžička medu, 1 žloutek, extra panenský olivový olej, 0, 5 lžičky kurkumy 1 lžička citronové šťávy. 



© 2014 VMD Drogerie, Parfumerie CZ