Hlavní stránka  >  Dům, bydlení  >  Potravinářské výrobky  >  Přísady na vaření, pečení  >  Nakládání, konzervace  >  Kyselina sorbová E 200 pro potraviny 10 g
Nabízíme pouze zboží skladem

Kyselina sorbová E 200 pro potraviny 10 g

-13%

Kyselina sorbová E 200 pro potraviny 10 g
Naše cena
14 Kč s DPH 
Ušetříte 2 Kč (13%)
Cena před slevou
16 Kč s DPH
Skladem:   více než 20 ks
Tento produkt není možné samostatně zakoupit.
Početks
Dotaz na prodejceHlídat cenu
Aktuální cena produktu je 14.00 Kč s dph
  Oznámit, až cena klesne pod    Kč s dph
  Oznámit každou změnu ceny
Váš e-mail  
Zaslat dotaz
Jméno:
Email:
Telefon:
' '
Opište kód:
Dotaz:
Sdílej
Kód:1704262
EAN:8594042030306
Výrobce:neuvedeno
Značka:Kyselina sorbová 
Kyselina sorbová
Varianty produktu
Vypiš více
Popis produktu
Nebezpečnost pro zdraví:Nebezpečnost pro zdraví

Pro ovocné marmelády, šťávy, sirupy, džemy, nakládanou zeleninu, houby v octě aj.

Používá se zejména

  • V nápojích a sýrech k zabránění rozvoje plísní, kvasinek, bakterií.
  • Ve víně může být přeměněna na látku, která dodává vůni po muškátech.
  • V pekařských výrobcích, margarínech, balených sýrech, kečupech, čokoládových sirupech, čerstvých ovocných džusech, salátech, koláčích, koláčových náplních, uměle doslazovaných želatinách, apod.
  • Má využití v kosmetice jako zvlhčovadlo nebo jako konzervační činidlo, v lécích, zubních pastách, krmivech a v dalších výrobcích.
Použití

Dávkování
marmelády, džemy rosoly 0,3-0,4 g/kg produktu
ovocné sirupy, šťávy 0,3-0,5 g/kg produktu
zelenina, houby v octě do 0,6-0,8 g/kg produktu

Do hotového produktu nasypte dané množství kyseliny sorbové a důkladně zamíchejte.

Kyselina Sorbová zabraňuje růstu plísní, kvasinek i některých kultur baktérií, které se mohou vyskytovat v sýrech, šťávách, marmeládách, džemech, víně či sušeném ovoci. Tradičně se přidává do nápojů, kečupů, majonéz, margarínů, sýrů a dalších mléčných výrobků, pekařských polotovarů a cukrovinek, masných výrobků, salátových zálivek a dresingů a nakládané zeleniny. Často se však používají jako aditiva spíše její soli (E 201 – E 203 – sorbany) a to proto, že Kyselina Sorbová je špatně rozpustná ve vodě.

Kyselina Sorbová v lidském těle snadno metabolizuje a považuje se za nejméně škodlivé konzervační aditivum. Totéž platí i pro její soli – sorbany. V dávkách 5 % v potravě dokonce Kyselina Sorbová způsobovala zrychlený růst a prodloužení doby života krysích samců. To se vysvětlovalo především zvýšeným přísunem kalorií, neboť Kyselina Sorbová dodává tělu energii a aktivně posiluje tělo před infekcemi.

Kyselina Sorbová a její soli se rovněž používají jako konzervační látky v kosmetice a farmacii. Díky tomu byly testovány účinky těchto látek na pokožku a ukázalo se, že v koncentraci okolo 1 % způsobují podráždění sliznic, u citlivých lidí vyvolávají kopřivku. V potravinách se tyto látky objevují nejčastěji v koncentraci mezi 0,1 %-0,3 %.

Upozornění

V roce 1998 našla ČZPI kyselinu sorbovou i v salátech (vlašský, pařížský, a další), v jemném pečivu a chlebech a to i přesto, že její použití je v těchto výrobcích zakázáno. Mimoto se Kyselina Sorbová nesmí do salátů přidávat, neboť by mohla maskovat přítomnost bakterií, které způsobují otravy jídla. V České republice je použití kyseliny sorbové povoleno jen pro vybrané druhy potravin. Stejně tak je tomu v USA, kde je Kyselina Sorbová označována jako GRAS látka (Generally recognized as safe, tj. bezpečná látka nepodléhající regulaci). 

Jedná se o bílý prášek volně dostupný v přírodě např. v bobulích horských stromů - jeřábů. Má jemně štiplavý zápach. Kyselina Sorbová a její soli jsou nejméně škodlivé Konzervanty ze všech - způsobují nejméně alergií. Jejím hlavním úkolem v potravinách je zabraňovat rozvoji plísní, kvasinek a bakterií. Výroba  Získává se z bobulí horských jeřábů nebo častěji synteticky chemickou cestou z různých sloučenin - např. z acetaldehyd., nebo z petroleje. Použití: Používá se zejména v nápojích a sýrech k zabránění rozvoje plísní, kvasinek, bakterií. Ve víně může být přeměněna na látku, která dodává vůni po muškátech. Dále se používá v pekařských výrobcích, margarínech, balených sýrech, kečupech, čokoládových sirupech, čerstvých ovocných džusech, salátech, koláčích, koláčových náplních, uměle doslazovaných želatinách, apod. Dále má využití v kosmetice jako zvlhčovadlo nebo jako konzervační činidlo, v lécích, zubních pastách, krmivech a v dalších výrobcích. Nežádoucí účinky  Žádnými studiemi se nedokázala prokázat toxicita kyseliny sorbové. V těle člověka by mělo dojít k jeho úplné metabolické přeměně. U citlivých osob však může vyvolat alergické reakce na kůži (např. kopřivku), zejména při styku této látky s pokožkou prostřednictvím kosmetických přípravků. Doplňující informace Látka má status GRAS (generally recognized as safe) - tzn. že je americkou institucí FDA považována za bezpečnou. V ČR je látka povolena pro omezené druhy potravin, v USA je její použití možné.

Dráždí kůži. Způsobuje vážné podráždění očí. Může způsobit podráždění dýchacích cest. Nevdechujte prach/dým/plyn/mlhu/aerosoly. Zabraňte styku s očima, kůží nebo oděvem. Při zasažení očí několik minut opatrně vyplachujte vodou. Vyjměte kontaktní čočky, jsou-li nasazeny a pokud je lze vyjmout snadno. Pokračujte ve vyplachování. Přetrvává-li podráždění očí vyhledejte lékařskou pomoc/ošetření.

Pokyny pro první pomoc-všeobecné pokyny: při nadýchání: poradit se s lékařem-symptomatická léčba. Při styku s kůží omýt důkladně zasažené místo vodou. Při zasažení očí rychle a důkladně vypláchnout velkým množstvím vody, vyhledat lékaře. Při požití symptomatická léčba.

Bezpečnostní upozornění

Nebezpečnost pro zdraví

Nebezpečí
Může způsobit podráždění dýchacích cest. Může způsobit ospalost nebo závratě. Může vyvolat alergickou kožní reakci. Způsobuje vážné podráždění očí. Dráždí kůži. Zdraví škodlivý při požití. Zdraví škodlivý při styku s kůží. Zdraví škodlivý při vdechování. Rozkladem ozonu v horních vrstvách atmosféry poškozuje veřejné zdraví a životní prostředí.

Varování. Pokyny pro bezpečné zacházení
Zamezte vdechování prachu/dýmu/plynu/mlhy/par/aerosolů. Používejte pouze venku nebo v dobře větraných prostorách. Při vdechnutí: přeneste postiženého na čerstvý vzduch a ponechte jej v klidu v poloze usnadňující dýchání. Při požití: necítíte-li se dobře, volejte TOXIKOLOGICKÉ INFORMAČNÍ STŘEDISKO nebo lékaře. Používejte ochranné rukavice / ochranný oděv / ochranné brýle / obličejový štít. Při styku s kůží: omyjte velkým množstvím vody a mýdla. Při zasažení očí: několik minut opatrně vyplachujte vodou. Vyjměte kontaktní čočky, jsou-li nasazeny, a pokud je lze vyjmout snadno. Pokračujte ve vyplachování. Při používání tohoto výrobku nejezte, nepijte ani nekuřte.  Uchovávejte mimo dosah dětí.

Zákaznické recenze
14.00 Kč
100%
ok
ok
----------------
Diskuze k produktu
Diskuze k: Kyselina sorbová E 200 pro potraviny 10 g

Tato položka nebyla doposud diskutována. Pokud chcete být první, klikněte na tlačítko Přidat příspěvěk

Popis produktu
Zákaznické recenze

Pro ovocné marmelády, šťávy, sirupy, džemy, nakládanou zeleninu, houby v octě aj.

Používá se zejména

  • V nápojích a sýrech k zabránění rozvoje plísní, kvasinek, bakterií.
  • Ve víně může být přeměněna na látku, která dodává vůni po muškátech.
  • V pekařských výrobcích, margarínech, balených sýrech, kečupech, čokoládových sirupech, čerstvých ovocných džusech, salátech, koláčích, koláčových náplních, uměle doslazovaných želatinách, apod.
  • Má využití v kosmetice jako zvlhčovadlo nebo jako konzervační činidlo, v lécích, zubních pastách, krmivech a v dalších výrobcích.
Použití

Dávkování
marmelády, džemy rosoly 0,3-0,4 g/kg produktu
ovocné sirupy, šťávy 0,3-0,5 g/kg produktu
zelenina, houby v octě do 0,6-0,8 g/kg produktu

Do hotového produktu nasypte dané množství kyseliny sorbové a důkladně zamíchejte.

Kyselina Sorbová zabraňuje růstu plísní, kvasinek i některých kultur baktérií, které se mohou vyskytovat v sýrech, šťávách, marmeládách, džemech, víně či sušeném ovoci. Tradičně se přidává do nápojů, kečupů, majonéz, margarínů, sýrů a dalších mléčných výrobků, pekařských polotovarů a cukrovinek, masných výrobků, salátových zálivek a dresingů a nakládané zeleniny. Často se však používají jako aditiva spíše její soli (E 201 – E 203 – sorbany) a to proto, že Kyselina Sorbová je špatně rozpustná ve vodě.

Kyselina Sorbová v lidském těle snadno metabolizuje a považuje se za nejméně škodlivé konzervační aditivum. Totéž platí i pro její soli – sorbany. V dávkách 5 % v potravě dokonce Kyselina Sorbová způsobovala zrychlený růst a prodloužení doby života krysích samců. To se vysvětlovalo především zvýšeným přísunem kalorií, neboť Kyselina Sorbová dodává tělu energii a aktivně posiluje tělo před infekcemi.

Kyselina Sorbová a její soli se rovněž používají jako konzervační látky v kosmetice a farmacii. Díky tomu byly testovány účinky těchto látek na pokožku a ukázalo se, že v koncentraci okolo 1 % způsobují podráždění sliznic, u citlivých lidí vyvolávají kopřivku. V potravinách se tyto látky objevují nejčastěji v koncentraci mezi 0,1 %-0,3 %.

Upozornění

V roce 1998 našla ČZPI kyselinu sorbovou i v salátech (vlašský, pařížský, a další), v jemném pečivu a chlebech a to i přesto, že její použití je v těchto výrobcích zakázáno. Mimoto se Kyselina Sorbová nesmí do salátů přidávat, neboť by mohla maskovat přítomnost bakterií, které způsobují otravy jídla. V České republice je použití kyseliny sorbové povoleno jen pro vybrané druhy potravin. Stejně tak je tomu v USA, kde je Kyselina Sorbová označována jako GRAS látka (Generally recognized as safe, tj. bezpečná látka nepodléhající regulaci). 

Jedná se o bílý prášek volně dostupný v přírodě např. v bobulích horských stromů - jeřábů. Má jemně štiplavý zápach. Kyselina Sorbová a její soli jsou nejméně škodlivé Konzervanty ze všech - způsobují nejméně alergií. Jejím hlavním úkolem v potravinách je zabraňovat rozvoji plísní, kvasinek a bakterií. Výroba  Získává se z bobulí horských jeřábů nebo častěji synteticky chemickou cestou z různých sloučenin - např. z acetaldehyd., nebo z petroleje. Použití: Používá se zejména v nápojích a sýrech k zabránění rozvoje plísní, kvasinek, bakterií. Ve víně může být přeměněna na látku, která dodává vůni po muškátech. Dále se používá v pekařských výrobcích, margarínech, balených sýrech, kečupech, čokoládových sirupech, čerstvých ovocných džusech, salátech, koláčích, koláčových náplních, uměle doslazovaných želatinách, apod. Dále má využití v kosmetice jako zvlhčovadlo nebo jako konzervační činidlo, v lécích, zubních pastách, krmivech a v dalších výrobcích. Nežádoucí účinky  Žádnými studiemi se nedokázala prokázat toxicita kyseliny sorbové. V těle člověka by mělo dojít k jeho úplné metabolické přeměně. U citlivých osob však může vyvolat alergické reakce na kůži (např. kopřivku), zejména při styku této látky s pokožkou prostřednictvím kosmetických přípravků. Doplňující informace Látka má status GRAS (generally recognized as safe) - tzn. že je americkou institucí FDA považována za bezpečnou. V ČR je látka povolena pro omezené druhy potravin, v USA je její použití možné.

Dráždí kůži. Způsobuje vážné podráždění očí. Může způsobit podráždění dýchacích cest. Nevdechujte prach/dým/plyn/mlhu/aerosoly. Zabraňte styku s očima, kůží nebo oděvem. Při zasažení očí několik minut opatrně vyplachujte vodou. Vyjměte kontaktní čočky, jsou-li nasazeny a pokud je lze vyjmout snadno. Pokračujte ve vyplachování. Přetrvává-li podráždění očí vyhledejte lékařskou pomoc/ošetření.

Pokyny pro první pomoc-všeobecné pokyny: při nadýchání: poradit se s lékařem-symptomatická léčba. Při styku s kůží omýt důkladně zasažené místo vodou. Při zasažení očí rychle a důkladně vypláchnout velkým množstvím vody, vyhledat lékaře. Při požití symptomatická léčba.

Bezpečnostní upozornění

Nebezpečnost pro zdraví

Nebezpečí
Může způsobit podráždění dýchacích cest. Může způsobit ospalost nebo závratě. Může vyvolat alergickou kožní reakci. Způsobuje vážné podráždění očí. Dráždí kůži. Zdraví škodlivý při požití. Zdraví škodlivý při styku s kůží. Zdraví škodlivý při vdechování. Rozkladem ozonu v horních vrstvách atmosféry poškozuje veřejné zdraví a životní prostředí.

Varování. Pokyny pro bezpečné zacházení
Zamezte vdechování prachu/dýmu/plynu/mlhy/par/aerosolů. Používejte pouze venku nebo v dobře větraných prostorách. Při vdechnutí: přeneste postiženého na čerstvý vzduch a ponechte jej v klidu v poloze usnadňující dýchání. Při požití: necítíte-li se dobře, volejte TOXIKOLOGICKÉ INFORMAČNÍ STŘEDISKO nebo lékaře. Používejte ochranné rukavice / ochranný oděv / ochranné brýle / obličejový štít. Při styku s kůží: omyjte velkým množstvím vody a mýdla. Při zasažení očí: několik minut opatrně vyplachujte vodou. Vyjměte kontaktní čočky, jsou-li nasazeny, a pokud je lze vyjmout snadno. Pokračujte ve vyplachování. Při používání tohoto výrobku nejezte, nepijte ani nekuřte.  Uchovávejte mimo dosah dětí.

14.00 Kč
100%
ok
ok
----------------


© 2014 VMD Drogerie, Parfumerie CZ