Hlavní stránka  >  Labdanum

Labdanum

Labdanum vyniká hřejivě sladkou, bylinkově pižmovou vůní. Nachází využití jako vonná složka, fixační látka v tělových mlékách, vůních s nádechem orientu a ve vodách po holení. Esenciální olej Labdanum se také hojně využívá jako součást kosmetických biopřípravků vyhlazujících vrásky. V různých procesech je používán také v potravinářství a při výrobě nápojů. Labdanum je typická středomořská rostlina. Získává se parní destilací pryskyřice listů a větví keře Cistus ladanifer, jednoho z druhů skalní růže. Jedná se o plazivý keř s chlupatými a voňavými bílými květy, který dosahuje výšky až tří metrů. Mezi jeho největší odběratele patří Arabové, pro něž je symbolem bohatství a prosperity. V jejich domech slouží labdanum jako vykuřovadlo.

Labdanum , také nazývaný ladanumLadan nebo ladanon, je lepkavá hnědá pryskyřice získaná z keřů Cistus ladanifer (západní Středomoří) a Cistus creticus (východní Středomoří), druhy rockrose. Historicky se používal v bylinné medicíně a dodnes se používá při přípravě některých parfémů a vermutů. 

Ve starověku se labdanum sbíralo česáním vousů a stehen koz a ovcí, které se pásly na cistusových keřích. Použité dřevěné nástroje byly na Krétě v 19. století označovány jako ergastirilambadistrion ( „labdanum-sběrač“) byl druh hrábě, na které dvě řady kožených řemínků byly stanoveny místo zuby. Ty byly použity k zametání keřů a sběru pryskyřice, která byla později extrahována. To bylo shromážděno pastýři a prodáno pobřežním obchodníkům. Pryskyřice byla použita jako přísada do kadidlaa léčivě k léčbě nachlazení, kašle, menstruačních potíží a revmatismu .

Labdanum byl vyroben na březích Středomoří ve starověku. Kniha Genesis obsahuje dvě zmínky o labdanum být dopraven do Egypta z Palestiny.  Slovo loth („pryskyřice“) v těchto dvou pasážích je obvykle interpretováno jako odkazující na labdanum na základě semitských příbuzných.

Percy Newberry, specialista na starověký Egypt , spekuloval, že falešný vous, který nosili Osiris a faraoni, mohl původně představovat „kozí vous naložený labdanem“. Tvrdil také, že žezlo Osiris, které se obvykle interpretuje buď jako cep nebo flabellum , bylo spíše nástrojem pro sběr labdanu podobného tomu, které se používalo na Krétě v devatenáctém století.

Někteří učenci, jako Bochartus, HJ Abrahams, a rabín Saʻadiah ben Yosef Gaon ( Saadya ), 882–942, uvádějí, že tajemná onycha , přísada ve svatém kadidle ( ketoret ) uvedeném ve Starém zákoně ( Exodus 30: 34–36) bylo ve skutečnosti labdanum.

Labdanum se dnes vyrábí hlavně pro parfémový průmysl. Surová pryskyřice se obvykle extrahuje vařením listů a větviček. Absolutní se také získat extrakcí rozpouštědlem . Esenciální olej se vyrábí destilací s vodní párou . Surová guma je černá nebo někdy tmavě hnědá vonná hmota obsahující až 20% nebo více vody. Je plastový, ale nelze ho nalít a s věkem křehne. Absolutní je tmavě jantarově zelený a při pokojové teplotě velmi silný. Vůně je rafinovanější než surová pryskyřice. Vůně je velmi bohatá, komplexní a houževnatá. Labdanum je v parfumérii velmi ceněn kvůli své podobnosti s ambrou, jehož použití je v mnoha zemích zakázáno, protože pochází z velryby spermie , která je ohroženým druhem . Labdanum je hlavní složkou používanou při výrobě vůně jantaru v parfumérii. Vůně Labdanum je různě popisována jako jantarová, živočišná, sladká, ovocná, dřevitá, ambra, suché pižmo nebo kožovitá.



© 2014 VMD Drogerie, Parfumerie CZ