Hlavní stránka  >  Ledvinovník západní (Anacardium occidentale)

Ledvinovník západní (Anacardium occidentale)

Další názvy: Kešu, Kaju, cashew

Ledvinovník západní, botanicky Anacardium occidentale, je listnatý stálezelený tropický strom, rostoucí do výšky 12 metrů. Patří do čeledi ledvinovníkovitých (Anacardiaceae). Kvete žluto-růžovými květy. Jeho plody mají kulatý tvar, jsou označovány jako „jablko kešu“ a jsou jedlé. Poskytují dobrý zdroj vitaminu A a obsahují až 5× více vitaminu C než citrusy. Jablka kešu jsou také používána jako krmivo pro zvířata. Kešu pochází z jižní Ameriky (Brazílie), ale pěstuje se také v Indii a na Srí Lance. Kešu ořechy (jedlé nažky ledvinovníku, nacházející se na konci kešu jablka) mají tvrdé slupky, jež se používají jako insekticid a jsou velmi dráždivé při kontaktu s kůží, což činí loupání kešu značně obtížným. Kešu ořechy mají vysoký obsah bílkovin, vitaminů rozpustných v tucích (A, D, K a E), fytosterolů, minerálů (včetně vápníku, fosforu a železa, mědi), esenciálních mastných kyselin a antioxidantů. Nejčastěji se kešu používají v potravinářství a kosmetice nebo také v lidovém léčitelství. Jejich léčivý účinek spočívá v bohaté nutriční hodnotě. Obsažené výživné látky chrání cévy, zlepšují celkovou imunitu, snižují hladinu cholesterolu, poskytují ochranu kardiovaskulárnímu systému a pomáhají i při cukrovce a hypertenzi. Kešu ořechy lze díky vysokému obsahu živin zařadit mezi superpotraviny.

V kosmetice se používá hlavně olej z kešu ořechů anebo kešu extrakt. Plní roli kožního kondicionéru a jeho derivát může působit také jako emulgační činidlo. Olej se lisuje za studena pomocí mechanického lisu. Je bohatý na vitaminy A, D a E, jež pečují o zdraví pokožky a zpomalující předčasné stárnutí. Olej tak napomáhá obnově kožních buněk, dodává pleti jas a pěstěný vzhled, působí proti vráskám, udržuje vyrovnanou vlhkost pleti, bojuje proti rozvoji zánětlivých ložisek u problematické pleti a léčí kožní infekce. Najdeme ho hlavně v anti-agingových přípravcích, produktech pro péči o suchou pokožku a tělové i vlasové kosmetice. Kešu představuje v kosmetice mírné riziko pro alergiky na ořechy, jinak vykazuje dobrou snášenlivost. Je vegan, povolené v bio kosmetice.

Zdužnatělé stopky (hrušky) jsou jedlé. Mají příjemnou, sladce nakyslou chuť a jsou hodně šťavnaté. Jedí se syrové, nakládají se do cukru a také se nechávají kvasit na alkoholový nápoj. Šedohnědé plody obsahují oblíbené chutné oříšky. Předtím, než si na nich pochutnáme, se ale praží. Skořápka oříšků obsahuje ostrý olej - cardol, který při styku s kůží způsobuje puchýře a dříve se používal v lékařství na vypalování bradavic a kuřích ok.



© 2014 VMD Drogerie, Parfumerie CZ