Miřík celer (Apium graveolens)
Další názvy: celer obecný, celer, miřík, opich bahnitý, apich obecný, rostlina štěstí, zeler voňavý, celeriac, sellerie, celery
Celer je dvouletá bylina z čeledi miříkovitých, Apiaceae, dosahující výšky 50-80 cm. Jeho lodyha je přímá lesklá a bohatě větvená. Jeho velký kulovitý kořen je nažloutlý s postranními kořínky. Listy celeru jsou krátce řapíkaté, lichozpeřené, ostře zubaté a mají silné aroma. Jedná se původně o bahenní rostlinu. Miřík celer kvete drobnými, zelenavě bílými květy. Plodem je nažka s charakteristickým aroma i chutí. Předmětem sběru jsou kořeny, ale sbírají se i listy s natí nebo semena. Existuje více druhů, např. celer hlíznatý a řapíkatý, u nichž se používají listy i bulvy. Celer se pěstuje skoro po celém světě, včetně ČR. Celer obsahuje vysoké množství vitaminů, zejména skupiny B, dále vitaminy C, A, E a K a minerály, např. hořčík, draslík, vápník, železo, zinek, sodík, chrom a jód. Dalšími obsahovými látkami jsou éterické oleje, aminokyseliny, flavonové glykosidy, kyselina nikotinová či sacharidy. Z celerových bulv se lisuje šťáva, ze sušeného kořene se připravuje odvar, semena se melou na prášek. Při zvýšené konzumaci celer působí dráždivě na ledviny, neměli by ho brát lidé s ledvinovými onemocněními. Taktéž těhotným ženám se celer doporučuje pouze jako součást pokrmů. Kúra celerovou šťávou by neměla přesáhnout 1 měsíc. Celer není vhodný pro jedince užívající léky na krevní srážlivost, např. warfarin.
Miřík celer využívali staří Egypťané, Řekové a Římané jako koření, ale především byl účinným afrodisiakem, což se přeneslo i do naší doby. Tato rostlina působí močopudně, žlučopudně a detoxikačně, zlepšuje trávení a látkovou výměnu. Celer snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu. Léčivých vlastností celeru je používáno při ledvinových onemocněních, dně, revmatu, revmatoidní artritidě či v případě kožních potíží. Rovněž napomáhá vyplavení ledvinových i močových kamenů. Celer má posilující účinky na celý organismus, je vhodný na zlepšení mužské i ženské potence. Éterické oleje obsažené v celeru působí antibakteriálně a antimykoticky, zejména v zažívacím ústrojí. Jsou též známy jejich příznivé účinky na dýchací soustavu během nachlazení. Rozumná konzumace celeru podporuje správnou funkci střev a jater, má dobrý vliv na kůži, nehty a vlasy. Zevně se používá hlavně na omývání červených skvrn či zarudlých míst v obličeji. Ovšem hlavní využití celeru je v kuchyni.