NEJLEVNĚJŠÍ DOPRAVA - již od 49 Kč!!
Hlavní stránka  >  Mrkev obecná (Daucus carota)

Mrkev obecná (Daucus carota)

Další názvy: Carrot

Mrkev obecná je dvouletá rostlina z čeledi miříkovitých, která pochází z jižní Asie a v současné době se pěstuje na celém světě. Mrkev je po zelí naší druhou nejvýznamnější kořenovou zeleninou. Rostliny s tupou špičkou a válcovitým kořenem jsou někdy nazývány jako karotka. Nejedná se však o exaktní pojem, takže jako karotku můžeme označit každou mladou svazkovanou mrkev. Sbírá se kořen, semena a v menším množství i nať. Kořen může být žlutý, oranžový, červený či fialový, množství beta karotenu s barvou souvisí jen málo. Kořen obsahuje karoteny, které se v organismu mění na důležitý vitamin A, dále obsahuje cukry, steroly, vitaminy C, E, D, K a vitaminy skupiny B, fosfolipidy a minerální látky (draslík, vápník, hořčík, železo, selen a jód). Semena mrkve obsahují velké množství silic a kvalitního éterického oleje. Ten se získává ze sušených semen parovodní destilací. Éterický olej z mrkve nachází uplatnění jako složka vůní v parfumérství, kosmetice, při výrobě čisticích prostředků a mýdel. Také se používá k ochucování potravinářských produktů. Jeho hlavními složkami jsou karotol, pinen a karyofylen.

Kořen mrkve působí pozitivně na celý organismus. Pomáhá proti šerosleposti, žlučníkovým a jaterním potížím. Používá se při močových kamenech, revmatických zánětech kloubů, ischemické chorobě srdeční, jako močopudný a projímavý prostředek. Mrkev obsahuje důležitou vlákninu, která podporuje vylučování cholesterolu z těla. Látka falcarinol může snižovat rozvoj rakoviny. Esenciální olej z mrkvových semen se používá při aromaterapii nebo zředěný přímo na pokožku. Podporuje hojení a proto je vhodný k ošetření ekzémů, dermatitidy a psoriázy. Regeneruje kožní tkáň (spáleniny, jizvy, drobná poranění) a ukazuje se jako výkonný v boji proti vráskám a striím. Podporuje funkci jater a ledvin, pomáhá při chudokrevnosti, posiluje nervy a působí protizánětlivě. Olej je netoxický a nedráždivý, avšak při použití nezředěného na pokožku by mohl vyvolat alergickou reakci, na slunci je fototoxický.



© 2014 VMD Drogerie, Parfumerie CZ