Nejlevnější doprava od 69 Kč!
Hlavní stránka  >  Myrta obecná (Myrtus communis)

Myrta obecná (Myrtus communis)

Myrta je stálezelený keř patřící do čeledi myrtovitých (Myrtaceae). Pochází se Středomoří, kde se pěstuje jako okrasný keř. V našich podmínkách není mrazuvzorná a proto se pěstuje jako květináčová rostlina. Historie myrty zasahuje až do starověkého Řecka, kdy ženich s nevěstou mívali při svatebním obřadu na hlavách věnec právě z myrty (mělo jim to zaručit štěstí). Snítky máty při svatebních obřadech se ostatně používají dodnes i u nás. Myrta nachází své uplatnění v kuchyni, léčitelství i kosmetice. Používané části rostliny jsou listy a plody (modročerné bobule velikosti hrášku). Ty se používají jako oblíbené koření hlavně masitých pokrmů. Jejich chuť se podobá jalovci, ale je o něco jemnější. Z listů se pak připravuje čaj vhodný k léčbě bronchitidy.

Parovodní destilací vysušených listů se získává éterický olej. V kosmetickém průmyslu se používá hlavně kvůli hojivým vlastnostem pro léčbu akné, bradavic, oparů a přidává se do krémů pro mastnou pleť a do mastí proti hemeroidům nebo kožním plísním. Působí anti-agingově. Reguluje tělesný pach a absorbuje mikroby z potu. Přidává se také do výrobků ústní péče (pomáhá při zánětech dásní). Myrta posiluje psychiku, je vhodná při depresivních stavech. Je to mírné sedativum. Stimuluje mozkovou činnost a zlepšuje mentální soustředění. Léčí se s ní nachlazení, působí jako rozpouštěč hlenu. Pomáhá při rýmě. Jako antibiotikum ničí záněty močového měchýře. Používá se jako střevní a žaludeční tonikum a proti otokům. Podporuje činnost krevního oběhu. Zmírňuje bolesti svalů a kloubů. Éterický olej však není vhodný k vnitřnímu užití. Jelikož je myrta silně aromatická bylina, používá se i jako vonná složka parfémů. Sušené listy a květy se dají použít jako náplň vonných pytlíčků do skříní s prádlem.



© 2014 VMD Drogerie, Parfumerie CZ