Hlavní stránka  >  Okurka setá (Cucumis sativus)

Okurka setá (Cucumis sativus)

Další názvy: Cucumber

Okurka setá je rostlina z čeledi tykvovitých (Cucurbitaceae). Původem je z teplých a vlhkých krajů Indie a Číny. Okurka setá obsahuje více než 95 % vody, zbytek tvoří minerály, cukry, bílkoviny, uhlovodany, mastné kyseliny, enzymy, vitamin C (kyselina askorbová), vitamin B, vitamin E, vitamin K, draslík a antioxidant v podobě kyseliny kávové, který se v kosmetice stará o anti-aging účinky. Okurka je považována z botanického hlediska za ovoce, nicméně obecně se o ní mluví jako o zelenině. Obsahuje i parfemační složky, které se výjimečně přidávají do kosmetických přípravků, kterým dodává jemnou vůni, aniž by ovšem zvýšila dráždivost pokožky (na rozdíl od jiných parfemačních látek nezvyšuje citlivost kůže).

Díky bohatému složení má okurká setá velmi prosperující vliv na zdraví člověka. Působí skvěle na krevní oběh, chrání před srážlivostí krve, stabilizuje funkce srdce a vysoký krevní tlak. Omezuje rakovinné bujení, funguje jako prevence rakoviny a jiných onemocnění, které jsou vyvolány poškozenými buňkami. Jemně čistí trávicí ústrojí, posiluje vazivové tkáně i kosti. Doporučuje se při dně a revmatismu. Pleť hydratuje, regeneruje, stahuje póry, zvyšuje průžnost kožní tkáně, vyhlazuje ji, zjemňuje, projasňuje, mimo jiné i čistí a chrání před poškozením volnými radikály, také pomáhá zbavit kůži pigmentových skvrn, kožních znamének a vrásek. Známá jsou tak tzv. okurková tonika, která mají blahodárný vliv na pokožku. Navíc okurka setá zmírňuje otoky (například kolem očí) a záněty kůže, zklidňuje ji i při různých vyrážkách a ekzémech. Také reguluje ztráty vody v kůži a pomáhá jí udržet si svoji vlhkost. Vlasům dodává pevnost a pružnost. 

Zajímavosti o okurce

Okurka je původně tropická rostlina pocházející z Asie. Před více než 4 tisíci lety ji začali pěstovat Indové, od nichž se pak díky starým Řekům a Římanům rozšířila do Evropy. A byla tak populární, že císař Tiberius ji vyžadoval na stole každý den, a to i v zimě. Okurky měly tehdy své místo i v léčitelství. Slavný filosof a spisovatel Plinius Starší zanechal na čtyřicet osvědčených receptů. Staří Římané věřili, že okurka ochrání před kousnutí škorpionem nebo zaplaší myši. Ženy, jež chtěly otěhotnět, ji nosily zavěšenou u pasu. V současné době je okurka nedílnou součástí většiny světových kuchyní. Recepty jsou rozmanité, od sladkého okurkového koláče až po výtečnou domácí limonádu.

Recepty z Kitl Syrob Okurka Bio

Okurková Biolimonáda
Okurkový Syrob, plátky Bio okurky a led zalijte vychlazenou sodovkou.

Okurkové Virgin Mojito
Na dně skleničky podrťte čerstvou mátu, limetku a led, zalijte okurkovým Syrobem a perlivou vodou. Přidáte-li bílý rum nebo vodku, nápoj ztratí svoji nevinnost, ale léto bude zábavnější!

Koktejl G.O.T.
Božský koktejl vykouzlíte smícháním dobrého Ginu, okurkového Syrobu a Tonicu. Dobrou chuť!

Okurková zmrzlina
Okurkový Syrob smíchejte s rozmixovanou okurkou, vodou, cukrem a sněhem z vaječného bílku. Dejte zmrazit a každou půlhodinu promíchejte, dokud směs neztuhne.

 



© 2014 VMD Drogerie, Parfumerie CZ