Využijte AKCE: Doprava ZDARMA při nákupu nad 1 700 Kč (do 30 kg)!
Hlavní stránka  >  Omega-6 mastná kyselina

Omega-6 mastná kyselina

Omega-6 mastné kyseliny (také označované jako ω-6 mastné kyseliny nebo n -6 mastné kyseliny ) jsou rodinou polynenasycených mastných kyselin, které mají společnou konečnou dvojnou vazbu uhlík-uhlík v poloze n -6 , tj. šestá vazba, počítáno od methylového konce.

Kyselina linolová (18: 2, n -6), nejkratší řetězec běžných omega-6 mastných kyselin v lidské stravě, je kategorizována jako esenciální mastná kyselina, protože lidské tělo ji nedokáže syntetizovat. Omega-6 mastné kyseliny jsou prekurzory endokanabinoidů , lipoxinů a specifických eikosanoidů .

Buňkám savců chybí enzym omega-3 desaturáza, a proto nemohou přeměňovat omega-6 mastné kyseliny na omega-3 mastné kyseliny. To je důvod, proč jsou nezbytné i určité omega-3 mastné kyseliny.

Úzce příbuzné omega-3 a omega-6 mastné kyseliny působí jako konkurenční substráty pro stejné enzymy, což naznačuje důležitost podílu omega-3 na omega-6 mastných kyselinách ve stravě. Lékařský výzkum na lidech zjistil korelaci (ačkoli korelace neznamená příčinnou souvislost ) mezi vysokým příjmem omega-6 mastných kyselin z rostlinných olejů a chorobami u lidí. Biochemický výzkum však dospěl k závěru, že znečištění ovzduší , těžké kovy , kouření , pasivní kouření , lipopolysacharidy , peroxidace lipidůprodukty (vyskytují se hlavně v rostlinných olejích, pražené / žluklé ořechy a pražená / žluklá olejnatá semena) a další exogenní toxiny iniciují zánětlivou reakci v buňkách, která vede k expresi enzymu COX-2 a následně k dočasné produkci zánětlivých látek podporujících prostaglandiny z kyseliny arachidonové za účelem varování imunitního systému před poškozením buněk a případně k produkci protizánětlivých molekul (např. lipoxinů a prostacyklinu ) během fáze zánětu po opravě poškození buněk.

Konverze buněčné membrány arachidonové kyseliny (20: 4n-6) a omega-6 prostaglandin a omega-6 leukotrienů eikosanoidů během zánětlivé kaskády poskytuje mnoho cíle léků bránit zánětlivý proces v aterosklerózy, astma, artritida, vaskulární onemocnění, trombóza , imunitně-zánětlivé procesy a proliferace nádorů. Konkurenční interakce s omega-3 mastnými kyselinami ovlivňují relativní ukládání, mobilizaci, přeměnu a působení prekurzorů eikosanoidů omega-3 a omega-6 (viz Interakce esenciálních mastných kyselin).

Účinky na zdraví  
Některé lékařské výzkumy naznačují, že nadměrné hladiny omega-6 mastných kyselin ze semenných olejů ve srovnání s určitými omega-3 mastnými kyselinami mohou zvýšit pravděpodobnost řady onemocnění. Spotřeba nerancidních ořechů, které mají vysoký obsah omega 6, je však spojena s nižším rizikem pro některá onemocnění, jako jsou kardiovaskulární onemocnění , včetně ischemické choroby srdeční (CHD), rakovina , mrtvice , infarkty a nižší míra předčasné smrti.

Moderní západní diety mají obvykle poměr omega-6 k omega-3 vyšší než 10, některé dokonce až 30; průměrný poměr omega-6 k omega-3 v západní stravě je 15–16,7. Předpokládá se, že lidé se vyvinuli s dietou v poměru 1: 1 omega-6 k omega-3 a optimální poměr je 4: 1 nebo nižší, ačkoli některé zdroje naznačují poměry tak nízké jako 1. Poměr 2–3 omega-6 k omega-3 pomohl snížit zánět u pacientů s revmatoidní artritidou. Poměr 5 ku 1 měl příznivý účinek na pacienty s astmatem, ale poměr 10 ku 1 měl negativní účinek. Poměr 2,5 ku 1 snížil proliferaci rektálních buněk u pacientů s kolorektálním karcinomem, zatímco poměr 4 ku 1 neměl žádný účinek.

Přebytek omega-6 mastných kyselin z rostlinných olejů narušuje přínosy omega-3 tuků pro zdraví, částečně proto, že soutěží o stejné enzymy omezující rychlost. Vysoký podíl omega-6 až omega-3 tuků ve stravě posouvá fyziologický stav v tkáních k patogenezi mnoha nemocí: protrombotických, prozánětlivých a prokonstrikčních.

Chronická nadměrná produkce omega-6 eikosanoidů koreluje s artritidou, zánětem a rakovinou. Mnoho léků používaných k léčbě a léčbě těchto stavů funguje tak, že blokuje účinky enzymu COX-2. Mnoho kroků při tvorbě a působení omega-6 prostaglandinů z kyseliny omega-6 arachidonové probíhá energičtěji než odpovídající konkurenční kroky při tvorbě a působení omega-3 hormonů z kyseliny omega-3 eikosapentaenové. Na COX-1 a COX-2 inhibitor léky, které se používají k léčbě zánětu a bolesti, práce tím, že brání COX enzymy otáčení kyselinu arachidonovou na zánětlivých látek. (VizCyklooxygenáza pro více informací.) Léky s inhibitorem LOX, které se často používají k léčbě astmatu, brání tomu, aby enzym LOX přeměňoval kyselinu arachidonovou na leukotrieny. Mnoho léků proti mánii používaných k léčbě bipolární poruchy funguje zaměřením na kaskádu arachidonové kyseliny v mozku.

Vysoká spotřeba oxidovaných polynenasycených mastných kyselin (PUFA), které se nacházejí ve většině druhů rostlinného oleje , může zvýšit pravděpodobnost, že u žen po menopauze dojde k rozvoji rakoviny prsu. Podobný účinek byl pozorován u rakoviny prostaty , ale studie byla provedena na myších. Další „analýza naznačila inverzní souvislost mezi celkovými polynenasycenými mastnými kyselinami a rizikem rakoviny prsu, ale jednotlivé polynenasycené mastné kyseliny se chovaly odlišně [navzájem]. [...] derivát kyseliny linolové v poměru 20: 2 [... ] byla nepřímo spojena s rizikem rakoviny prsu “.

Spotřeba Omega-6  
Studie sponzorované průmyslovým odvětvím naznačují, že omega-6 mastné kyseliny by měly být konzumovány v poměru 1: 1 k omega-3 , i když bylo zjištěno, že strava mnoha jedinců je dnes v poměru přibližně 16: 1 , hlavně z rostlinných olejů. Omega-6 a omega-3 jsou esenciální mastné kyseliny, které jsou metabolizovány některými stejnými enzymy , a proto může nevyvážený poměr ovlivnit, jak se metabolizuje ten druhý. Ve studii provedené Ponnampalamem bylo zjištěno, že systémy krmení měly velký vliv na obsah živin v mase prodávaném spotřebitelům. Cynthia Doyle provedla experiment, který sledoval obsah mastných kyselin hovězího masa získaného při krmení trávou oproti krmení obilím; dospěla k závěru, že zvířata krmená trávou obsahují celkový poměr omega-6: omega-3, který preferují odborníci na výživu. V dnešním moderním zemědělství je hlavní důraz kladen na produkční množství, které snížilo obsah omega-3 a zvýšilo obsah omega-6 v důsledku jednoduchých změn, jako je skot krmit obilí. U skotu krmeného obilím to je způsob, jak zvýšit jeho váhu a připravit jej na porážku mnohem rychleji ve srovnání s krmením trávou. Tento moderní způsob krmení zvířat může být jednou z mnoha indikací, proč se zvýšil poměr omega-6: omega-3.

Seznam omega-6 mastných kyselin

Běžné jméno Název lipidů Chemický název
Kyselina linolová (LA) 18: 2 ( n −6) kyselina all-cis -9,12-oktadekadienová
Kyselina gama-linolenová (GLA) 18: 3 ( n −6) kyselina all-cis -6,9,12-oktadikatrienová
Kyselina kalendová 18: 3 ( n −6) Kyselina 8E, 10E, 12Z-oktadekatrienová
Kyselina eikosadienová 20: 2 ( n −6) all-cis -11,14-eikosadienová kyselina
Kyselina dihomo-gama-linolenová (DGLA) 20: 3 ( n −6) kyselina all-cis -8,11,14-eikosatrienová
Kyselina arachidonová (AA, ARA) 20: 4 ( n −6) kyselina all-cis -5,8,11,14-eikosatetraenová
Kyselina dokosadienová 22: 2 ( n −6) kyselina all-cis -13,16-dokosadienová
Kyselina Adrenová 22: 4 ( n −6) all-cis -7,10,13,16-docosatetraenová kyselina
Osbondova kyselina 22: 5 ( n −6) kyselina all-cis -4,7,10,13,16-dokosapentaenová
Kyselina tetrakosatetraenová 24: 4 ( n −6) kyselina all-cis -9,12,15,18-tetracosatetraenová
Kyselina tetrakosapentaenová 24: 5 ( n −6) all-cis -6,9,12,15,18-tetrakosapentaenová kyselina

Teplota tání mastných kyselin se zvyšuje se zvyšujícím se počtem uhlíků v řetězci.

Další kontroverze v otázce tuků omega-6 spočívá v tom, že byl zpochybněn požadavek na stravu pro kyselinu linolovou kvůli významné metodologické chybě, kterou navrhl vědec z University of Toronto Stephen Cunnane.Cunnane navrhl, že klíčový výzkum používaný ke stanovení stravovacích požadavků na kyselinu linolovou byl založen na krmení zvířat stravou s nedostatkem kyseliny linolové, která měla současně nedostatek omega-3 tuků. Nedostatek omega-3 nebyl zohledněn. Omega-6 oleje přidávané zpět systematicky k nápravě nedostatku také obsahovaly stopové množství omega-3 tuků. Vědci proto nechtěně korigovali také nedostatek omega-3. Nakonec bylo zapotřebí více oleje k nápravě obou nedostatků. Podle Cunnane tato chyba nadhodnocuje požadavky na kyselinu linolovou 5 až 15krát. 

Květ pupalky ( O. biennis ) produkuje olej obsahující vysoký obsah kyseliny y-linolenové , což je druh omega-6 mastné kyseliny.

Rostlinné oleje jsou hlavním zdrojem kyseliny linolové omega-6. Na celém světě se ročně extrahuje více než 100 milionů tun rostlinných olejů z palmových plodů , sójových semen , semen řepky a slunečnicových semen , což poskytuje více než 32 milionů tun kyseliny linolové omega-6 a 4 miliony tun omega-3 kyselina alfa-linolenová.

Mezi zdroje omega-6 mastných kyselin patří:

  • drůbež
  • vejce
  • ořechy
  • loupaná sezamová semínka
  • cereálie
  • tvrdá pšenice
  • celozrnný chléb
  • dýňová semínka
  • většina rostlinných olejů včetně
    • hroznový olej
    • pupalkový olej
    • olej z brutnáku lékařského
    • olej ze semen černého rybízu
    • lněný nebo lněný olej
    • řepkový nebo řepkový olej
    • konopný olej
    • sojový olej
    • bavlníkový olej
    • slunečnicový olej
    • kukuřičný olej
    • slunečnicový olej
    • palmový olej


© 2014 VMD Drogerie, Parfumerie CZ