Nejlevnější doprava od 69 Kč!
Hlavní stránka  >  Opuncie (Opuntia ficus)

Opuncie (Opuntia ficus)

 

Další názvy: nopál

Opuncie je rostlina z čeledi kaktusovitých. Její domovinou je střední Mexiko, kde se pěstovala již před mnoha tisíci lety. Postupně byla přivezena i do různých zemí Afriky, Asie i Evropy. Opuncie má, stejně jako ostatní kaktusovité rostliny, ráda suché půdy v mořských výškách do 300 metrů. Tento vytrvalý keř může dorůstat až několika metrů a je typický svými silnými dužnatými stonky. Opuncie kvete od května do září a její jednotlivé žluté květy mívají v průměru 10 centimetrů. Plodem jsou pak bobule se šťavnatou dužinou, které se konzumují jak čerstvé, tak vařené, případně i kandované a chutnají podobě jako hodně zralé hrušky. Vyrábí se z nich nejen pálenka, ale také různé marmelády apod. Opuncie je bohatým zdrojem vlákniny, vitaminů C a B, ale nachází se v ní také množství alkaloidů, aminokyselin i minerálních látek jako vápník, hořčík, draslík nebo železo. Díky obsahu antioxidantů posiluje ochranu organismu před volnými radikály.

Opuncie se dále osvědčila jako prostředek pro snižování hladiny krevního cukru i cholesterolu. Má pozitivní vliv na nervovou soustavu, zmírňuje úzkosti a používá se k regeneraci jater. Rovněž napomáhá správnému trávení a zažívání a je vhodná při žaludečních vředech, zácpě či nadýmání. Osvědčila se i při redukčních dietách, protože navozuje pocit sytosti. S opuncií se lze setkat také v kosmetice, a sice ve formě oleje získaného extrakcí semen nebo v podobě výtažku (nejčastěji z listů). Opuncie celkově zlepšuje stav pleti. Působí proti vráskám, a občas se jí dokonce přezdívá přírodní botox. Má výborné regenerační a zjemňující účinky, pomáhá redukovat kruhy pod očima a podporuje pevnost pleti. Působí proti začervenání, redukuje pocity pnutí, a navíc lehce stahuje póry, takže je vhodná i na mastnou pleť. Kosmetika s obsahem opuncie se používá také k péči o lámavé vlasy nebo třepivé nehty.

ených květů.



© 2014 VMD Drogerie, Parfumerie CZ