NEJLEVNĚJŠÍ DOPRAVA - již od 49 Kč!!
Hlavní stránka  >  PEG

PEG

PEG je chemická látka, jedná se o sloučeniny PolyEthylenGlykolu. Ve složení ji poznáte podle předpony PEG. Hlavní funkcí PEGů je zajistit příjemnou konzistenci výrobků. Stabilizují konzistenci a v kontaktu s vodou emulgují, díky PEGům je možné například olej napěnit a smýt z pokožky bez jakéhokoliv zanechaného filmu na kůži.

PEG deriváty se používají opravdu často, najdete je v šamponech, čistících gelech, ale i v pleťových krémech nebo sérech. Krom toho, že s vodou mají emulgující vlastnosti, také zlepšují pronikání látek do pokožky, a často tak i účinnost krémů.

Jaké je tedy negativum? Dodnes nejsou známé prokazatelné studie, které by na dlouhodobých laboratorních testech prokázaly škodlivost PEG látek. I tak ale občas bývají označovány za karcinogenní a zdraví škodlivé. Také jsou v přírodě přirozeně nerozložitelné, a zatěžují tak životní prostředí. Často je problematická i jejich výroba, PEGy se vyrábí většinou z ropy a k výrobě jsou používány přírodě škodlivé látky.

I přes značné množství studií není ovšem možné na vědeckých základech prohlásit PEGy za škodlivé a většina studií se shoduje na tom, že v kosmetice při daném používání jde o bezpečné látky.

VÝHODY PEGŮ

  • zajišťují uživatelsky přívětivou konzistenci výrobků
  • zvyšují prostupnost pleti a efekt účinných látek na pokožce
  • spojují vodu a olej ve stejnorodou směs
  • nezanechávají za sebou mastnou stopu
  • zvyšují komfort při smývání vodou

Co je to vlastně ten emulgátor? PEGy patří mezi v kosmetice nejpoužívanější emulgátory. Emulgátor je látka, která pomáhá spojit dvě nespojitelné látky. V kosmetice se většinou jedná o spojení oleje a vody. Úkolem emulgátorů je udržet vodu a olej pohromadě, zlepšuje se tak uživatelská přívětivost při používání. Přidáním emulgátorů se z oleje a vody stává tzv. emulze.

KDE PEGY PŘEDEVŠÍM NAJDEME?

  • V pleťových a tělových krémech, především pokud obsahují vodu. Přidáním PEGů získává směs olejů, másel a vody hladkou konzistenci, která má výrazné hydratační schopnosti.
  • Ve sprchových olejích slouží PEGy jako emulgátory pří smývání oleje z pokožky. Díky tomu se sprchový olej snadno smývá a zanechává jen hladkou pokožku.
  • Stejnou funkci mají PEGy i v odličovacích hydrofilních olejích. Olejová složka se postará o odstranění make-upu a PEGy pak o dokonalé smytí z pokožky.

Rozhodnutí, jestli používat PEGy v kosmetice, je čistě na vás. Jejich umístění v produktech je většinou efektivní a má svůj účel. Na druhou stranu ovšem PEGy můžou dráždit pokožku a způsobovat alergie. Je také nutné říct, že PEGy samotné o sobě dráždivé nejsou, ale tím, jak zlepšují prostupnost pokožky a vážou na sebe různé látky, tak například zvyšují dráždivost běžných alergenů nebo éterických olejů.

Pokud už se rozhodnete vyloučit ze své kosmetické péče PEGy, jde celkem o jednoduchou záležitost. V dnešní době existuje řada alternativ, které mají dostatečné emulgující vlastnosti, ale mají čistý přírodní původ.

NĚKTERÉ PŘÍRODNÍ ALTERNATIVY PEGŮ:

  • Glyceryl Stearate
  • Cetearyl Alcohol
  • Cetearyl Olivate
  • Sorbitan Olivate
  • Behentrimonium Methosulfate
  • Polyglyceryl-4 oleate
  • Sodium Stearoyl Lactylate
  • Cera alba
  • Lanolin


© 2014 VMD Drogerie, Parfumerie CZ