Hlavní stránka  >  Pepř

Pepř

Pepř není jen koření – je plný vitaminů a minerálů

Pepř pochází z Indie. Indové, Řekové a Římané mezi sebou s pepřem čile obchodovali. Arabská legenda zase vypráví o tom, že černý pepř byl pěstován mezi stromy v lese v Indii, kde ho hlídali hadi. Ti zaháněli lidé ohněm, aby koření získali. A právě při tomto ohnivém procesu prý toto koření zčernalo. Že ale můžeme pepř zařadit mezi ty nejzdravější potraviny, o tom se žádná legenda nezmiňuje.

Černý pepř je tak univerzálním kořením, že ho používají téměř všechny světové kuchyně. Kuličky pepře jsou cenným zdrojem vitamínu K, vápníku, chromu, i železa.

Pepř je ceněným kořením již od starověku. Kromě ovlivňování chuťových buněk zvyšuje produkce slin a žaludečních šťávy, ovlivňuje funkci jater, podporuje činnost srdce, působí antibakteriálně a tiší bolesti nervového původu. Podporuje odbourávání tuků v lidském organismu a má negativní vliv na mnohé cizopasníky. Všech těchto i dalších vlastností po tisíciletí využívá asijská medicína.

Jeho bobule obsahují tři hlavní složky: pryskyřice dodávající peprnou chuť, aromatické silice od nichž pochází osobitá vůně a alkaloid piperin dráždící sliznice a podporující trávení. Dále v nich jsou, stejně jako v listech, mnohé flavonoidy, terpentoidy a steroly.

Pro výrobu černého nebo zeleného pepře se bobule sklízejí ve stavu jen částečně zralosti, jsou ještě zelené. Černý pepř jsou zelené bobule nejdřív namočené do vroucí vody a pak usušené. Zelený pepř jsou tytéž bobule ošetřené jen rychlým usušením, suché nejsou příliš trvanlivé a často se nakládají do octových či slaných nálevů. Pro bílý nebo červený pepř se sklízejí bobule zcela zralé – červené. Bílý pepř se získá tím, že zralé bobule se máčejí ve slané vodě, pak se odstraní oplodí a bílá semena se usuší. Červený pepř se připravuje stejně jako zelený, jen z červených bobulí. Plody ponechané na rostlině přezrají, zhnědnou, ztratí ostrost a opadají.

Sušený načervenalý nebo růžový pepř, který bývá ve směsích barevného pepře, není pravým pepřem, jsou to plody pepřovce rostoucího v Jižní Americe.

Pojďme se podívat na několik úžasných benefitů tohoto koření. Tělo vylučuje kyselinu zvanou kyselina chlorovodíková, která je nezbytná pro proces trávení. Černý pepř zvyšuje vylučování této kyseliny, což usnadní trávení jídla. Stimuluje také pocení a močení – tím pomáhá odstraňovat jedy z těla.

  • Černý pepř je něco jako lék proti nadýmání, jednoduše podporuje dobré zdraví našeho střeva, odrazuje tělo od tvorby střevního plynu.
  • Pepř také uvolňuje hlen, takže ho můžeme doporučit jako lék proti kašli. Jak si ho připravíme? Když máte kašel, přidejte čtvrtinu lžičky pepře do polévkové lžíce plné medu, důkladně promíchejte a snězte.

V parfémech:

  • Hřejivé, ostré, povzbuzující koření.
  • V parfémech je nejčastější černý a růžový pepř.


© 2014 VMD Drogerie, Parfumerie CZ