Hlavní stránka  >  Pralinka

Pralinka

Pralinka ( USA : p eɪ jsem n / , New Orleans , Cajun , a UK : p ɑː jsem n / ) je forma cukrářského produktu , který obsahuje minimálně kulinářské ořechy a cukru ; krém je běžnou třetí složkou.

Existují tři hlavní typy:

  • Belgické pralinky, které se skládají z čokoládové skořápky s měkčí, někdy tekutou náplní, tradičně vyrobené z různých kombinací lískových ořechů, mandlí, cukru, sirupu a často past na bázi mléka. Tyto čokolády s vysokým obsahem tuku a nízkým bodem tání jsou na luxusním konci belgické čokolády a představují důležitý produkt mnoha belgických čokolád.
  • Francouzské pralinky, pevná kombinace mandlí a karamelizovaného cukru .
  • Americké pralinky, jemnější krémová kombinace sirupu a pekanových ořechů , lískových ořechů nebo mandlí s mlékem nebo smetanou , připomínající fondán .

Sušenka pralinky je čokoládový sušenka obsahující mleté ​​ořechy. Pralinka se obvykle používá jako náplň do čokolády nebo jiných sladkostí.

Evropské ořechové pralinky 
Obchod s pralinkami v Bruselu. Takové luxusní obchody obvykle prodávají také čokoládové lanýže

Pralinka mohla být původně ve Francii inspirována kuchařem maršála du Plessis-Praslin (1602–1675), přičemž slovo pralinka pochází z názvu Praslin. Rané pralinky byly celé mandle jednotlivě obalené v karamelizovaném cukru, na rozdíl od tmavého nugátu , kde list karamelizovaného cukru pokrývá mnoho ořechů. Ačkoli byl tentokrát objeven a usazen Nový svět, odtud původně kakao produkující čokoládu nebylo spojeno. Evropští kuchaři používali místní ořechy, jako jsou mandle a lískové ořechy.

Prášek vyrobený mletím těchto karamelem potažených ořechů se nazývá pralin a je přísadou mnoha koláčů , pečiva a zmrzliny. Poté, co byl tento prášek smíchán s čokoládou, stane se ve francouzštině praliné , což zrodilo to, co je ve francouzštině známé jako chocolat praliné . Slovo praliné se ve Francii a Švýcarsku hovorově používá k označení těchto různých center potažených čokoládou, v angličtině známých jednoduše jako „čokolády“. V kontinentální Evropě se slovem pralinka často označuje buď tento ořechový prášek, nebo z něj vyrobená čokoládová pasta, která se široce používá k plnění čokolády, a proto se v Německu, Nizozemsku, Belgii a Velké Británii používá k označení plněné čokolády. čokolády obecně. Ve Spojeném království může tento termín odkazovat buď na pralinku (náplň do čokolády), nebo méně často na původní pralinky z celých ořechů.

Belgické pralinky s měkkým středem 
Belgické pralinky jsou v anglicky mluvících zemích známé také jako „(soft-center) belgické čokolády“, „belgické čokoládové fondány“ a „čokoládové bonbony “ - případy čokolády (pokud z Belgie obvykle jde o kvalitní značkovou belgickou čokoláda ) plněné měkkým středem. Poprvé je představil belgický chocolatier Jean Neuhaus II v roce 1912.

Vždy existovalo mnoho typů a tvarů: téměř vždy obsahovalo čokoládovou skořápku s měkčí náplní. Při používání slova pralinka v Belgii může dojít ke zmatku, protože může odkazovat na plněné čokolády obecně známé jako pralinky ɑː iː n / a může také odkazovat na tradiční pralinkovou náplň běžnou v Evropě (karamelizované lískové ořechy (noisety) ) nebo mandle (amandes) rozemleté ​​na pastu, někdy se syrovátkovým práškem, kondenzovaným mlékem nebo smetanou) popsané jako praliné ɑː iː  / . Belgické čokolády (pralinky) se neomezují pouze na tradiční náplň praliné a často obsahují ořechy,marcipán , slaný karamel, káva, destilát , krémový likér , třešeň nebo čokoládová směs, která kontrastuje s vnějším pláštěm. Často se prodávají ve stylizovaných krabicích ve formě dárkové krabičky. Největšími výrobci jsou Neuhaus , Godiva , Leonidas a Guylian .

Americké krémové pralinky 
Francouzští osadníci přinesli recept do Louisiany , kde bylo hojné jak cukrové třtiny, tak pekanových stromů. V 19. století v New Orleans emancipované černé ženy nahradily pekanové ořechy mandlemi , přidaly smetanu, aby zahustily cukrovinky, a tak vytvořily to, co se na celém americkém jihu stalo známé jako pralinka.

Pralinky mají krémovou konzistenci, podobnou fondánu. Obvykle se vyrábějí kombinací cukru (často hnědého), másla, smetany nebo podmáslí a pekanových ořechů v hrnci na středně vysokém ohni a za stálého míchání, dokud se většina vody neodpaří a nedosáhne husté textury hnědé barvy . To se potom obvykle po lžících přelije na voskový papír nebo hliníkovou fólii potřenou máslem a nechá vychladnout.

„Pralines and Cream“ je běžná zmrzlinová příchuť ve Spojených státech a Kanadě. V New Orleans v Acadianě a Baton Rouge v Louisianě se pralinkám někdy říká „pekanové cukroví“.



© 2014 VMD Drogerie, Parfumerie CZ