Doprava PPL - výdejní místa 39 Kč
Hlavní stránka  >  Purpura

Purpura

Tiše a ochotně voní na plotně. Co to ale ta purpura vlastně je? A jak se používá? Přečtěte si něco o jejím původu a naučte se purpuru vyrobit i sami doma.

Purpura je aromatická směs koření, dřevěných smolných pilin nebo třísek a vonných bylin, která slouží k vytváření aromatických vůní a kouře o Vánocích. Purpura se o Vánocích klade na rozpálenou plotnu, aromatická směs se tak vlastně nasucho praží, z koření, dřevěných pilin i třísek a z vonných bylinek se přitom odpařuje aromatická vůně či kouř.

K dostání je běžně v prodejnách drogerie spolu s ostatními vánočními potřebami. Coby slavnostní vánoční vykuřovadlo má vlastně podobnou funkci jako kadidlo, vánoční františky nebo vonné tyčinky.

Purpura voní podle toho, co obsahuje. Každý si tak může namixovat svou vlastní vůni.

Proč si vlastně lidé kdysi zapalovali vánoční vůně a dělají to dodnes? Protože díky té pravé vůni se můžete krásně dostat do vánoční pohody

Další tradiční vánoční vůní je takzvaný františek. Narozdíl od purpury ho zapálíte přímo plamenem.

Jak se s purpurou zachází? 
Purpura sice voní sama o sobě, ale jejím cílem je pořádně rozvonět celý váš domov. Proto ji musíte zahřát. Pozor, na rozdíl od vánočních františků purpuru nezapalujete ohněm, ale opravdu jenom nahříváte. I malé teplo stačí k tomu, aby byla cítit až na chodbě. Jak tedy rozehřát pururu?

  • Nasypejte dvě lžíce směsi přímo na sklokeramickou desku, na plotýnku nebo na litinový plát na plynovém hořáku. Pro větší bezpečí pod směs položte trochu alobalu. Purpura nebude hořet, ale bude trochu doutnat.
  • Nebo purpuru nasypejte na papír či noviny a postavte na horké topení.
  • Trochu nasypejte klidně i do aromalampy a zapalte pod ní svíčku.

Náš tip: Teplotu pod sporákem stáhněte na minimum, aby se směs nespálila. Na sklokeramice stačí nejnižší číslo. Purpuru ale i tak choďte pravidelně kontrolovat.

Pod purpurou moc nepřipalujte, sporák stačí stáhnout na nejmenší teplotu.

Jak si purpuru vyrobíte doma? 
Smíchejte koření a bylinky, které vám voní, a rozdrťte je společně v hmoždíři nebo krátce rozmixujte v mixéru.

Do purpury můžete dát třeba:

  • levanduli,
  • hřebíček,
  • pomerančovou kůru,
  • tymián,
  • mateřídoušku,
  • oregano,
  • heřmánek,
  • mátu,
  • šalvěj,
  • skořici,
  • muškátový oříšek,
  • anýz,
  • sušené plátky růže,
  • bobkový list
  • nebo měsíček.

Jako základ klidně použijte klidně i váš oblíbený sypaný bylinkový čaj.

Do směsi také nakapejte pár kapek oblíbeného vonného olejíčku. Na jednu hrst stačí 20 kapek.

Vyhněte se ale sušenému ovoci. To obsahuje cukr a kousky by se mohly připálit.

Směs skladujte v uzavřené nádobě, kde vydrží celou zimu. I když je vánoční, provonět domov s ní totiž můžete opravdu kdykoli.

Náš tip: Domácí purpura je skvělý vánoční dárek. Směs rozdělte do malých papírových sáčků a ozdobte mašlí.

Nejenom na svařák, ale i do purpury využijete různá zimní koření.


© 2014 VMD Drogerie, Parfumerie CZ