NEJLEVNĚJŠÍ DOPRAVA - již od 49 Kč!!
Hlavní stránka  >  Ricinovník (Ricinus communis)

Ricinovník (Ricinus communis)

Další názvy: Ricin, Skočec obecný, Ricinus communis seed oil, Castor oil, Gold bond

Ricinovník je jednoletá bylina, která může dorůstat do výšky až 10 metrů. Sbírají se její semena, která jsou však při vnitřním užití vysoce toxická a mají projímavé účinky. Ze semen skočce se metodou za studena lisuje olej, tzv. ricinový olej, který lze svařit s vodou, a tak ztrácí jedovaté látky. Ricinový olej má světlounce žlutou barvu a řadí se mezi hustější oleje. Jako kosmetický prostředek je vhodné ho kombinovat s řidšími oleji. Je bohatým zdrojem nenasycených mastných kyselin, zejména ricinolejové.

Ricinový olej má silně promašťující účinky. Je vhodný k regeneraci pooperačních jizev i velmi suché pokožky, dokonce se používá k odstranění některých druhů bradavic. Pokožku jinak pomáhá změkčovat, mírní její podráždění a výborně v ní váže vlhkost. Ricinový olej je vhodný také k péči o pokožku hlavy, a to při potížích s lupy nebo při padání vlasů. Podporuje růst obočí, řas i nehtů. Dále se využívá k regeneraci bolavých svalů, a to především ve formě obkladů. Vhodný je i při vleklých bolestech kloubů. Při vnitřním užití se ricinový olej doporučuje užívat po konzultaci s odborníkem, a to kvůli jeho toxicitě a silně projímavým účinkům.



© 2014 VMD Drogerie, Parfumerie CZ