Nejlevnější doprava od 69 Kč!
Hlavní stránka  >  Salicylic Acid

Salicylic Acid

Další názvy: 2-hydroxybenzoic acid, o-hydroxybenzoic acid, Beta Hydroxy Acid, BHA, Kyselina salicylová

Salicylic acid neboli kyselina salicylová je kyselina přírodního původu, získaná z kůry vrby nebo z kůry břízy. Konečná podoba kyseliny salicylové je bílý krystalický prášek. Kyselinu salicylovou lze získat i synteticky, dokonce se z ní vyrábí Aspirin. V kosmetických přípravcích se jedná o bezpečnou látku s léčivými účinky, pokud jsou dodrženy stanovené koncentrace - v bezoplachových a oplachových kosmetických přípravcích, kde se kyselina salicylová nevyskytuje jako konzervant, má povolené množství do 2 %, v bezoplachových přípravcích na vlasy to je 1 % a všude, kde se vyskytuje jako konzervant pak 0,5 %. Kosmetické přípravky s obsahem kyseliny salicylové nesmí používat děti do 3 let, s výjimkou šamponů. U velmi citlivých jedinců může podráždit kůži, oči a při vdechnutí čisté látky i plíce, také může zvýšit citlivost na sluneční záření.

Kyselina salicylová vykazuje až léčivé účinky. Je protizánětlivá, antimikrobiální, mírně antiseptická, v lékařství se využívá pro své keratoplastické účinky (bojuje proti rohovějícím šupinám kůže) k odstranění lupénky a lupů. Nejčastěji ji tak najdeme v přípravcích na akné nebo proti lupům. Odstraňuje ztvrdlou kůži, bradavice, kuří oka a folikulární keratózu (tzv. kuřecí kůži). BHA (Beta Hydroxy Acid = kys. salicylová) na pleť působí jako jemnější exfoliant, než jsou AHA kyseliny. Pomáhá odstranit nezdravé nahromadění odumřelých kožních buněk, například po spálení kůže sluncem, stárnutím kůže, abnormální produkcí kožního mazu a odumřelých kožních buněk, které způsobuje akné, rozšířené póry nebo mastný typ pleti. Proniká hluboko do pokožky, kde má čisticí účinky na zanešené póry, takto bojuje proti akné a odblokovává ucpané póry. Zvyšuje produkci kolagenu a pevnost pokožky, pomáhá jí vytvořit si ochrannou bariéru před vnějšími vlivy. Sjednocuje barevný tón, zjemňuje, hydratuje a zklidňuje podrážděnou pokožku. Do kosmetických přípravků se přidává také jako konzervant, případně i do alkoholu, který tak dělá nepoživatelným.

Kyselina salicylová, její účinky a použití:

  • na kožní problémy, zejména akné
  • v malém množství povzbuzuje epitel kůže k růstu, ve větším naopak odloučení staré kůže (bradavice, kuří oka)
  • průnikem přes póry odstraňuje přebytečný maz a odumřelé buňky kůže
  • pomáhá odstranit zarudnutí a záněty na kůži
  • užitečný lék proti bolesti a podporuje krevní oběh
  • pomáhat také při prevenci rakoviny tlustého střeva, prsu a plic
  • používá se v kosmetickém průmyslu (proti zánětům kůže, akné atd.)
  • snižuje riziko srdečních záchvatů

Přírodní zdroje kyseliny salicylové:

  • tužebník jilmový, přírodní aspirin, který nedráždí žaludek
  • vrbová kůra, zdroj salicynu, který se v žaludku mění na kyselinu salicylovou
  • violka vonná - fialka, zdroj kyseliny salicylové
  • rajčata
  • kotryhel


© 2014 VMD Drogerie, Parfumerie CZ