NEJLEVNĚJŠÍ DOPRAVA - již od 49 Kč!!
Hlavní stránka  >  Sodium Polyacrylate

Sodium Polyacrylate

Další názvy: Polyakrylát sodný

Sodium Polyacrylate je sodná sůl kyseliny polyakrylové, řadí se do skupiny akrylátových kopolymerů. Je to bílý prášek, který po smíchání s vodou vytváří gelovitou strukturu. Je schopen absorbovat vysoké množství vody. Proto bývá součástí absorpčních jader dětských a dámských hygienických produktů jako jsou vložky, tampony či dětské pleny. V souvislosti s tampony bývá spojován se syndromem toxického šoku. Nejde však o toxický účinek polyakrylátu, avšak toxinu, který uvolňují zlaté stafylokoky. Ty mají po aplikaci tamponu přímo ideální podmínky k množení. Z hlediska použití polyakrylátu jako absorpčního jádra plenek, kde nedochází k přímém kontaktu s pokožku, toto riziko nehrozí.

V kosmetice se používá ve výrobcích osobní a vlasové péče a v dalších produktech částečně kvůli schopnosti absorbovat vodu, a to až do třistanásobku vlastní hmotnosti. Používá se hlavně jako zahušťovadlo, emulgátor, filmotvorné činidlo, pro zlepšení viskozity produktu a jako kondicionér. Sodium Polyacrylate je, při dodržení koncentračních limitů, bezpečný pro použití v kosmetickcýh přípravcích. Navíc, jeho vysoká molekulová hmotnost zabraňuje jakémukoli průniku skrz kožní bariéru. Jediným rizikem je jeho kontaminace monomery kyseliny akrylové, methakrylové nebo 2-ethylhexyl akrylátem. Tyto monomery mohou vyvolat nepříznivé účinky, avšak úrovně, které byly zjištěny v kosmetických přípravcích, nepředstavují bezpečnostní rizika.



© 2014 VMD Drogerie, Parfumerie CZ