Hlavní stránka  >  Trnka obecná - slivoň

Trnka obecná - slivoň

Další názvy: slivoň trnka, slivoň trnitá, trnky, trní, slíva, slivka trnková

Slivoň švestka nebo švestka domácí (Prunus domestica) je známý strom z rodu slivoň (Prunus) a čeledi růžovitých. Plodem slivoně švestky je švestka. Je to peckovice modré až fialové barvy, mírně nasládlé chuti. Plody se konzumují syrové, konzervované mražením nebo kompotované, vyrábějí se z nich povidla, plní se jimi ovocné knedlíky, buchty i koláče, suší se nebo se z nich destilací vyrábí slivovice.

Trnka obecná je bohatě větvený, středně velký keř z čeledi růžovitých (Rosaceae) dorůstající do výšky 3-4 m. Má tmavé větve se silnými trny a drobné bílé květy. Trnka kvete od března do května. Plodem je modro-černá bobulovitá peckovice, která je jedlá, ale čerstvá má trpkou chuť.
Plod zesládne teprve, projde-li mrazem. Trnka roste na okrajích lesních cest a mezích.
Tento keř se vyskytuje v Evropě, Asii a severní Africe.
V květech trnky jsou obsaženy kumariny, flavonové glykosidy, sacharidy a kyanový glykosid amygdalin. Plody obsahují vysoké množství tříslovin, ovocných kyselin, pektinu, vitaminů C, A, E a minerálních látek. Z květů se připravuje čaj, z plodů šťáva a z jader olej. Při dodržení doporučeného dávkování nemá trnka žádné kontraindikace. Přípravky z květů lze užívat dlouhodobě.

Naši předkové trnku používali např. k výrobě černého inkoustu. V oblasti alternativní medicíny se připravuje čaj z čerstvých květů, který čistí krev po náročném zimním období. Podporuje detoxikaci organismu, zvyšuje imunitu a zároveň působí na hubnutí.
Květy trnky se dají využít jako velmi šetrné projímadlo. Mají močopudné účinky, dobře působí na ledviny, snižují krevní tlak a zlepšují látkovou výměnu.
Plody trnky se podávají ve formě šťáv, marmelád, likérů či sirupů a využívají se při nachlazení a v případě vyčerpaného organismu.

Plody rovněž tlumí nadýmání a mají protiprůjmové účinky. Sušené květy, šťáva z trnek nebo želé zklidňují žaludek a střevní trakt po prodělaných onemocněních spojených se zvracením a průjmem.
Oblast homeopatie používá trnku slivoň při nervové slabosti, slabém srdci a únavě způsobené nedostatečným spánkem. Plody trnky jsou pro své svíravé účinky vhodné pro přípravu kloktadel.
Trnka má též dobrý vliv na pleť a pokožku, zejména ekzematickou nebo v případě lupénky. Z rozmačkaných plodů trnky obecné se dají připravit pleťové masky, jež zvláčňují a vyživují pleť.
Olejový macerát z květů eliminuje celulitidu, tonizuje unavenou pleť a dá se přidávat do olejů pečujících o dekolt. Také má příznivé účinky na cévy a křečové žíly.
Olej z plodů je vhodný na stárnoucí pleť. Sušené trnkové pecky lze využít jako náplň do nahřívacích polštářků při nadýmání.



© 2014 VMD Drogerie, Parfumerie CZ