Hlavní stránka  >  Vetiver (Vetiveria zizanioides)

Vetiver (Vetiveria zizanioides)

Další názvy: Andropogon muricatus, Chrysopogon zizanioides, Anatherum zizaniodes, Ushira, Khas-Khas, Khus-Khus, “Oil of tranquility”, vousatka draslavá, Chrysopogon zizaniodes, vetivere

Vetiver je tropická tráva, trvalka. Patří do čeledi Poaceae. Dorůstá do výšky od 50-120 cm. Kvete od května do června. Její kořeny sahají hluboko do země (až 3 m), čímž pomáhá zabraňovat půdní erozi. Roste hlavně v Indii, odkud také původně pochází, dále na Seychelách a ve Střední Americe. Éterický olej vetiver je nazelenalé až hnědé barvy a se získává metodou parní destilace z kořenů byliny. Jeho hlavními složkami jsou alfa vetivon, kyselina benzoová, beta vetivon, furfurol, vetiverol, vetiven a vetivenyl vetivenát. Je to esenciální olej značně využívaný v parfemářství a kosmetickém průmyslu, ale také v potravinářství. Éterický olej není vhodný pro těhotné ženy, děti do šesti let. Nesmí se užívat vnitřně, musí se míchat do nosného oleje. Většinou nebývá problematický, u citlivých osob ale může vyvolat alergickou reakci.

V kosmetice jej najdeme hlavně jako vonnou složku, převážně v pánských parfémech, vodách po holení nebo deodorantech či běžné péči o tělo. Má silné, dřevité a balzámové aroma. Je poměrně pronikavý. Protože má prokrvující účinky a stimuluje obnovu kožních buněk, používá se díky hojivým schopnostem i do kosmetiky pro problematickou pokožku anebo anti-agingové péče, snižuje viditelnost jizev. Působí zároveň jako konzervant. Mimo kosmetický průmysl se využívá ke snižování horečky, jako protiinfekční činidlo, proti bolestem hlavy a pro uklidnění psychiky.



© 2014 VMD Drogerie, Parfumerie CZ