Nejlevnější doprava od 69 Kč!
Hlavní stránka  >  Višeň obecná (Prunus cerasus)

Višeň obecná (Prunus cerasus)

Další názvy: Tart cherry

Višeň obecná, botanicky Prunus cerasus, je ovocný listnatý strom, rostoucí do výšky až 6 m. Patří do čeledi Rosaceae. Jeho domovem je Čína a Japonsko, kde se pěstuje hlavně jako okrasná rostlina, z Asie se následně strom dostal na evropský kontinent a prakticky do celého světa. V Evropě se kromě dekoračních účelů stal oblíbeným hlavně díky svému temně rudému, až téměř černému ovoci. Višeň kvete v pozdním dubnu a květnu, její květy jsou bílé nebo jemně růžové. Ovoce se sklízí v létě. Višeň je bohatá na třísloviny a fenoly, zejména kyselinu salicylovou a draselné soli. Ovoce obsahuje organické kyseliny a vitaminy A, B, C, E a P, vlákninu, železo, vápník, draslík, síru a hořčík. Višeň je tradičně používána v ájurvédě a čínské lidové medicíně při artritidě, léčbě kožních onemocnění, močových infekcích, nefroliáze, cystách či jako diuretikum. Zároveň má schopnost odvádět z těla následky oxidačního stresu a působí preventivně proti rakovině. Podporuje celkovou obranyschopnost organismu, odvádí z těla přebytečnou vodu, mírní otoky a napomáhá hubnutí.

V kosmetickém průmyslu se používá buď extrakt z květů anebo výtažek z ovoce, v menší míře pak prášek z jader (peelingy). Extrakt z višně obecné se používá hlavně jako parfemační činidlo a kondicionér pleti. Je to bezbarvá až světle žlutá tekutina se sladkým a mírně květinovým zápachem, rozpustná ve vodě, nerozpustná v oleji. Nejčastěji se získává nízkoteplotní macerací třešňových květů ve směsi glycerinu a vody. Květy mohou být také nakládány do alkoholu. Extrakt z višně obsahuje sacharidy a antioxidační flavonoidy. Také v něm najdeme taniny, fenolické sloučeniny, které dokáží stahovat pokožku. Tento extrakt má silné hydratační a zjemňující účinky, používá se v preventivní anti-agingové péči, ale také v řadách pro citlivou a suchou pleť. Přidává se do pleťových masek, krémů, tonik, pleťových vod a tělových mlék. Mírní viditelnost prvních vrásek a udržuje vyváženou vlhkost pleti Extrakt z višně je dobře snášený, vhodný pro vegany, nevykazuje podráždění pleti a je povolený v certifikované bio kosmetice.



© 2014 VMD Drogerie, Parfumerie CZ